Zapiekanka makaronowa
Zapiekanka makaronowa to świetny pomysł na sycące danie na obiad. Roztopiony ser, kiełbasa, przyprawy i pyszny makaron - to jej sekret! Ponadto zapiekanka makaronowa jest prosta w przygotowaniu.
Sposób przygotowania
1. Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj al dente wg przepisu podanego na opakowaniu. Kiełbasę pokrój na kawałki, poszatkuj obraną cebulę. Mieszankę włoską rozmroź na sicie.
2. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Przesmaż kiełbasę z cebulą. Wrzuć mieszankę włoską, smaż 5 minut. Dopraw solą oraz pieprzem.
3. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Włóż odcedzony makaron. Na nim umieść warzywa z kiełbasą i cebulą. Całość zalej ciepłym bulionem. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posyp wierzch zapiekanki. Piecz ok. 30 minut w 180 st. C. Zapiekanka makaronowa świetnie smakuje posypana natką.
Zapiekanka makaronowa może być przygotowana też w inny sposób. Zobacz jak!