Zapiekanka makaronowa
Zapiekanka makaronowa to świetny pomysł na sycące danie na obiad. Roztopiony ser, kiełbasa, przyprawy i pyszny makaron - to jej sekret! Ponadto zapiekanka makaronowa jest prosta w przygotowaniu.

Składniki
- 200 g makaronu
- 300 g kiełbasy
- cebula
- 1 op. (450 g) mrożonej mieszanki włoskiej (z cukinią i papryką)
- 2 szkl. bulionu wołowego
- 150 g żółtego sera
- kilka gałązek natki
- olej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
1. Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj al dente wg przepisu podanego na opakowaniu. Kiełbasę pokrój na kawałki, poszatkuj obraną cebulę. Mieszankę włoską rozmroź na sicie. 2. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Przesmaż kiełbasę z cebulą. Wrzuć mieszankę włoską, smaż 5 minut. Dopraw solą oraz pieprzem. 3. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Włóż odcedzony makaron. Na nim umieść warzywa z kiełbasą i cebulą. Całość zalej ciepłym bulionem. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posyp wierzch zapiekanki. Piecz ok. 30 minut w 180 st. C. Zapiekanka makaronowa świetnie smakuje posypana natką.
Zapiekanka makaronowa może być przygotowana też w inny sposób. Zobacz jak!