Reklama

Reklama

Zapiekanka makaronowa

Proste i sycące danie na zimowy obiad

Składniki

  • 200 g makaronu
  • 300 g kiełbasy
  • cebula
  • 1 op. (450 g) mrożonej mieszanki włoskiej (z cukinią i papryką)
  • 2 szkl. bulionu wołowego
  • 150 g żółtego sera
  • kilka gałązek natki
  • olej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

1. Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj al dente wg przepisu podanego na opakowaniu. Kiełbasę pokrój na kawałki, poszatkuj obraną cebulę. Mieszankę włoską rozmroź na sicie. 

2. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Przesmaż kiełbasę z cebulą. Wrzuć mieszankę włoską, smaż 5 minut. Dopraw solą oraz pieprzem. 

3. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Włóż odcedzony makaron. Na nim umieść warzywa z kiełbasą i cebulą. Całość zalej ciepłym bulionem. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posyp wierzch zapiekanki. Piecz ok. 30 minut w 180 st. C. Przed podaniem posyp natką.  

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje