Zapiekanka makaronowa
Sycąca i wyśmienita w smaku. Na obiad lub kolację w sam raz.
Składniki
- 300 g makaronu penne lub innego
- 500 g mięsa mielonego, drobiowego lub wieprzowego
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii
- 1 płaska łyżeczka oregano
- pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- szczypta chilli w proszku
- pół łyżeczki cukru
- sól i pieprz do smaku
- 6 łyżek oleju rzepakowego do smażenia
- 250 ml passaty pomidorowej
- 50 ml wody
- 2 małe pomidory
- 120 g żółtego sera
- 125 g mozzarelli
- natka pietruszki do oprószenia zapiekanki
Sposób przygotowania
Makaron ugotować na półtwardo wg instrukcji na opakowaniu.
Czosnek obrać. Drobno posiekać.
Cebule obrać, następnie posiekać w drobną kosteczkę.
Na dużej patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i smażyć do czasu aż się lekko zeszkli. Następnie dorzucić czosnek i smażyć jeszcze przez ok. 1 minutę. Kolejno na patelnię wrzucić mięso mielone, przemieszać i smażyć około 8-10 minut. Kolejno dodać na patelnię bazylię, oregano, cukier, paprykę słodką mieloną, szczyptę chilli, przecier pomidorowy oraz wodę. Wymieszać.
Dusić wszystko na średniej mocy palnika przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec wrzucić ugotowany i odcedzony makaron, wymieszać.
Pomidory pokroić w kostkę. Ser żółty oraz ser mozzarella zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Do naczynia żaroodpornego wrzucić zawartość patelni. Na wierzch poukładać pokrojone w kostkę pomidory. Wierzch zapiekanki posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (góra-dół bez termoobiegu) na około 30 minut.
Wyciągnąć naczynie z piekarnika i oprószyć zapiekankę makaronową świeżo posiekaną natką pietruszki.