Zapiekanka makaronowa

Sycąca i wyśmienita w smaku. Na obiad lub kolację w sam raz.

Zapiekanka makaronowa
Zapiekanka makaronowa123RF/PICSEL

Składniki

  • 300 g makaronu penne lub innego
  • 500 g mięsa mielonego, drobiowego lub wieprzowego
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 płaska łyżeczka oregano
  • pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • szczypta chilli w proszku
  • pół łyżeczki cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • 6 łyżek oleju rzepakowego do smażenia
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • 50 ml wody
  • 2 małe pomidory
  • 120 g żółtego sera
  • 125 g mozzarelli
  • natka pietruszki do oprószenia zapiekanki

Sposób przygotowania

Makaron ugotować na półtwardo wg instrukcji na opakowaniu.

Czosnek obrać. Drobno posiekać.

Cebule obrać, następnie posiekać w drobną kosteczkę.

Na dużej patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i smażyć do czasu aż się lekko zeszkli. Następnie dorzucić czosnek i smażyć jeszcze przez ok. 1 minutę. Kolejno na patelnię wrzucić mięso mielone, przemieszać i smażyć około 8-10 minut. Kolejno dodać na patelnię bazylię, oregano, cukier, paprykę słodką mieloną, szczyptę chilli, przecier pomidorowy oraz wodę. Wymieszać.

Dusić wszystko na średniej mocy palnika przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec wrzucić ugotowany i odcedzony makaron, wymieszać.

Pomidory pokroić w kostkę. Ser żółty oraz ser mozzarella zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Do naczynia żaroodpornego wrzucić zawartość patelni. Na wierzch poukładać pokrojone w kostkę pomidory. Wierzch zapiekanki posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (góra-dół bez termoobiegu) na około 30 minut.

Wyciągnąć naczynie z piekarnika i oprószyć zapiekankę makaronową świeżo posiekaną natką pietruszki.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas