Zapiekanka na dwa sposoby

Wybierz ulubiony przepis.

Cukinię możesz zapiekać na wiele sposobów
Cukinię możesz zapiekać na wiele sposobów 123RF/PICSEL

Zapiekanka z cebulą

Składniki:

Ciasto:

  • szklanka mąki
  • 15 dag masła
  • jajko
  • łyżka śmietany
  • sól

Farsz:

  • cukinia
  • 3 białe cebule
  • 2 czerwone cebule
  • 4 jajka
  • 10 dag startego sera żółtego
  • 30 dag śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju p
  • pieprz sól

Przygotowanie:

1. Mąkę posiekaj z masłem, dodaj jajko, śmietanę. Wyrób ciasto. Schłódź. Wyklej nim formę.

2. Cebule posiekaj, uduś na oleju. Cukinie pokrój, podsmaż. Warzywa ułóż na cieście, dodaj ser. Ubij białka, dodaj żółtka, śmietanę, sól, pieprz. Wylej masę na ciasto i warzywa. Piecz 40 minut w temperaturze 180˚C.

Zapiakanka z cukinią

Składniki:

  • szklanka ryżu
  • 2 cukinie
  • 20 dag pieczarek
  • czerwona papryka
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 20 dag sera edamskiego
  • 10 dag sera mozzarella
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta szafranu
  • kurkuma
  • sól pieprz

Przygotowanie:

1. Masło rozgrzej w garnku. Wsyp ryż, wymieszaj, wlej dwie szklanki wody, dodaj sól, szafran, kurkumę, gotuj 10 minut, odcedź. Pieczarki obierz, pokrój w cząstki, podsmaż na rozgrzanym oleju, dodaj sól i pieprz. Cukinię pokrój w długie plastry, paprykę w paski.

2. W naczyniu żaroodpornym ułóż ryż, pieczarki, paprykę, sery, cukinię, całość podlej winem. Piecz 30 minut w temp. 180°C.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas