Zapiekanka rybna
Łączny czas: 1 godzina 10 minut
Składniki:
1 pęczek świeżej natki pietruszki
1,2 l mleka 3,2%
¼ średniej cebuli, obranej
1 świeży liść laurowy
4 ziarna czarnego pieprzu
320 g mrożonych filetów z ryby o białym mięsie
320 g mrożonych filetów z łososia
80 g masła
80 g mąki pszennej
otarta skórka i sok z 1 jednej niewoskowanej cebuli
300 g mrożonych obranych gotowanych krewetek
300 g mrożonego groszku
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
2 porcje podstawowych tłuczonych ziemniaków
Piekarnik rozgrzej do temperatury 220°C. Listki natki ode- rwij od gałązek i odłóż na później, a łodyżki zwiąż sznurkiem i umieść w dużym garnku z mlekiem ustawionym na średnim ogniu razem z cebulą, liściem laurowym, ziarnami pieprzu i filetami.
Gotuj całość na wolnym ogniu ok. 15 minut, aż ryby się ugotują. Używając łyżki durszlakowej, wyciągnij ryby, przełóż je na talerz i zostaw do przestudzenia. Ostrożnie przecedź mleko przez sitko do innego garnka i odstaw go na bok.
W kolejnym garnku na średnim ogniu roztop masło, wsyp mąkę i mieszaj, aż składniki dobrze się połączą (skończ, gdy całość będzie wyglądała jak kawałek ciasta - to zasmażka). Stopniowo wlewaj mleko, cały czas mieszając, aż znikną wszystkie grudki i otrzymasz gładki biały sos - możesz nie potrzebować całego mleka, więc podejdź do tego z głową i skończ, gdy całość będzie dobrze wyglądała. Dodaj otartą skórkę i sok z cytryny, następ- nie grubo posiekaj i dodaj listki natki, dorzuć krewetki i groszek oraz szczyptę soli i pieprzu.
Rozdrobnij rybę i przełóż do naczynia do pieczenia o wymiarach 25 × 30 cm, polej sosem i wykończ podstawową wersją tłuczonych ziemniaków. Rozprowadź ziemniaki aż do brzegów, a następnie, używając łyżki, pofałduj ich powierzchnię - dzięki temu zapiekanka będzie pięknie wyglądała i okaże się dużo bardziej zachęcająca dla dzieci!
Piecz potrawę w piekarniku ok. 25 minut, aż się zezłoci i zacznie bulgotać. Podawaj z gotowanym na parze brokułem lub chrupiącą zieloną sałatą.