Zapiekanka ryżowa z jabłkiem
Na słodko.
- 40 dag ryżu,
- 2 jajka,
- 1 kg czerwonych jabłek,
- sól, cukier,
- cynamon,
- sok z 1 cytryny,
- 2 łyżki masła,
- 3 łyżki śmietany
Przygotowanie:
Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie, schłodzić. Odłożyć jedno jabłko do dekoracji, a z reszty usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny i oprószyć cynamonem. Ryż przyprawić cukrem, dodać jajka i dokładnie wyrobić. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i nałożyć połowę ryżu, na to ułożyć jabłka i resztę ryżu. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku ok. 1 h. Zapiekankę podawać udekorowaną jabłkiem i cynamonem. Polać śmietaną. Czas przygotowania 1 h 40 min. Przepis na 8 osób.