Zapiekanka z cukinii i pomidorów
Z kulkami mięsnymi.

Składniki:
- 2 cukinie
- 500 g pomidorów
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- Pęczek natki pietruszki
- Pęczek tymianku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 białe kiełbaski (niezaparzone)
- Łyżeczka bulionu instant
- Sól morska, pieprz
Przygotowanie:
Pomidory pokroić w ćwiartki, cukinie w plastry. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek rozgnieść. Zioła posiekać. Olej rozgrzać. Z kiełbasy wycisnąć masę, uformować kulki i smażyć przez 5 minut, zdjąć z patelni. Na pozostałym tłuszczu smażyć cukinię przez 5 minut. Dodać pomidory, przesmażyć. Dodać zioła i kulki mięsne. Wlać 0,25 l wody, zagotować, dodać bulion. Gotować jeszcze 5 minut, doprawić solą i pieprzem. Doskonale smakuje z wiejskim chlebem.