Zapiekanka z dorszem

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na zapiekankę z dorszem.

Zapiekankę z dorszem ozdób plasterkami cytryny
Zapiekankę z dorszem ozdób plasterkami cytryny 123RF/PICSEL

Podstawowe składniki:

  • 80 dag fileta z dorsza
  • 6 ziemniaków

Dodatki i przyprawy:

  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • 1/2 pęczka świeżej porwanej kolendry (lub natki pietruszki)
  • 250 ml śmietany
  • 1/2 szklanki tartego ostrego żółtego sera
  • olej

Przygotowanie:

1. Ziemniaki ugotuj na półmiękko i pokrój w grubą kostkę. Rybę umyj, osusz i pokrój na około 6-centymetrowe kawałki. Czosnek posiekaj, cebulę pokrój w piórka. Na niewielkiej ilości oleju zeszklij cebulę, pod koniec dodaj czosnek. Zdejmij je z patelni i na tym samym tłuszczu, na dużym ogniu, obsmaż króciutko ziemniaki.

2. Rybę ułóż na dnie wysmarowanego masłem naczynia, oprósz solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny. Śmietanę wymieszaj z serem i wyłóż na rybę.

3. Ziemniaki wymieszaj z cebulą i czosnkiem i przykryj tym rybę. Wierzch oprósz pieprzem i lekko skrop olejem. Zapiekaj w temperaturze 180°C około 35 minut.

Kobieta i życie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas