Zapiekanka z dorszem
Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na zapiekankę z dorszem.
Podstawowe składniki:
- 80 dag fileta z dorsza
- 6 ziemniaków
Dodatki i przyprawy:
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
- 1/2 pęczka świeżej porwanej kolendry (lub natki pietruszki)
- 250 ml śmietany
- 1/2 szklanki tartego ostrego żółtego sera
- olej
Przygotowanie:
1. Ziemniaki ugotuj na półmiękko i pokrój w grubą kostkę. Rybę umyj, osusz i pokrój na około 6-centymetrowe kawałki. Czosnek posiekaj, cebulę pokrój w piórka. Na niewielkiej ilości oleju zeszklij cebulę, pod koniec dodaj czosnek. Zdejmij je z patelni i na tym samym tłuszczu, na dużym ogniu, obsmaż króciutko ziemniaki.
2. Rybę ułóż na dnie wysmarowanego masłem naczynia, oprósz solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny. Śmietanę wymieszaj z serem i wyłóż na rybę.
3. Ziemniaki wymieszaj z cebulą i czosnkiem i przykryj tym rybę. Wierzch oprósz pieprzem i lekko skrop olejem. Zapiekaj w temperaturze 180°C około 35 minut.