Reklama

Zapiekanka z fetą

Oto propozycja na obiad dla całej rodziny. Zapiekanka z fetą jest też dobrym wyborem na kolację.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 50 dag filetów z kurczaka
  • 20 dag kiełbasy szynkowej
  • 1 cebula
  • 5 dag szpinaku
  • 25 dag fety
  • 3 jajka
  • 250 ml śmietany
  • olej

Przyprawy:

1 łyżeczka przyprawy do kurczaka, gałka muszkatołowa, suszony rozmaryn, sól ziołowa

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obieram i gotuję ok. 15 minut w posolonej wodzie. Studzę. Kroję w plasterki. Cebulę obieram, siekam, kiełbasę kroję. Mięso myję, tnę w kosteczkę, posypuję przyprawami i smażę na oleju. Kiedy kurczak się zrumieni, dodaję cebulę, kiełbasę i szpinak. Smażę 5 minut.

2. Jajka mieszam ze śmietaną. Przyprawiam do smaku. Dodaję pokruszoną fetę. W formie układam warstwami ziemniaki i kurczaka ze szpinakiem. Polewam sosem z fetą. Piekę ok. 40 minut w temp. 180 st. 

Reklama

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: zapiekanka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama