Zapiekanka z fetą
Oto propozycja na obiad dla całej rodziny. Zapiekanka z fetą jest też dobrym wyborem na kolację.

Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 50 dag filetów z kurczaka
- 20 dag kiełbasy szynkowej
- 1 cebula
- 5 dag szpinaku
- 25 dag fety
- 3 jajka
- 250 ml śmietany
- olej
Przyprawy:
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka, gałka muszkatołowa, suszony rozmaryn, sól ziołowa
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obieram i gotuję ok. 15 minut w posolonej wodzie. Studzę. Kroję w plasterki. Cebulę obieram, siekam, kiełbasę kroję. Mięso myję, tnę w kosteczkę, posypuję przyprawami i smażę na oleju. Kiedy kurczak się zrumieni, dodaję cebulę, kiełbasę i szpinak. Smażę 5 minut.
2. Jajka mieszam ze śmietaną. Przyprawiam do smaku. Dodaję pokruszoną fetę. W formie układam warstwami ziemniaki i kurczaka ze szpinakiem. Polewam sosem z fetą. Piekę ok. 40 minut w temp. 180 st.