Zapiekanka z kalafiorem
Smaczna i sycąca. W sam raz na obiad dla całej rodziny!

Składniki
- 3 szklanki suchego makaronu
- 1 mały brokuł
- 1 mały kalafior
- 2 garści tartego parmezanu
- sos serowy
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 400 ml mleka
- 10 dag żółtego sera
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
4 osób
Sposób przygotowania
1. Makaron, różyczki brokułu i kalafiora ugotuj al dente z dodatkiem soli. Na dnie formy żaroodpornej ułóż połowę makaronu, na to warzywa, a następnie resztę makaronu. 2. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszaj, aż zacznie przybierać złoty kolor. Następnie wąskim strumieniem wlewaj mleko, nieustannie mieszając. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty ser. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj tak długo, aż sos zacznie gęstnieć. 3. Sosem polej zapiekankę. Wierzch przykryj warstwą parmezanu. Piecz 15-20 minut w temp. 180°C.