Reklama

Reklama

Zapiekanka z kalafiorem

Smaczna i sycąca. W sam raz na obiad dla całej rodziny!

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 3 szklanki suchego makaronu
  • 1 mały brokuł
  • 1 mały kalafior
  • 2 garści tartego parmezanu

Składniki - sos serowy

  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 400 ml mleka
  • 10 dag żółtego sera
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Makaron, różyczki brokułu i kalafiora ugotuj al dente z dodatkiem soli. Na dnie formy żaroodpornej ułóż połowę makaronu, na to warzywa, a następnie resztę makaronu. 

2. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszaj, aż zacznie przybierać złoty kolor. Następnie wąskim strumieniem wlewaj mleko, nieustannie mieszając. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty ser. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj tak długo, aż sos zacznie gęstnieć. 

3. Sosem polej zapiekankę. Wierzch przykryj warstwą parmezanu. Piecz 15-20 minut w temp. 180°C.  

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje