Zapiekanka z kalafiorem

Smaczna i sycąca. W sam raz na obiad dla całej rodziny!

Zapiekanka z warzywami
Zapiekanka z warzywami 123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Makaron, różyczki brokułu i kalafiora ugotuj al dente z dodatkiem soli. Na dnie formy żaroodpornej ułóż połowę makaronu, na to warzywa, a następnie resztę makaronu. 

2. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszaj, aż zacznie przybierać złoty kolor. Następnie wąskim strumieniem wlewaj mleko, nieustannie mieszając. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty ser. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj tak długo, aż sos zacznie gęstnieć. 

3. Sosem polej zapiekankę. Wierzch przykryj warstwą parmezanu. Piecz 15-20 minut w temp. 180°C.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas