Zapiekanka z kaszą, szpinakiem i jajkami
Gotowa w godzinę!
Składniki:
●200 g kaszy gryczanej
●1/4 opakowania zamrożonych lub świeżych liści szpinaku
●marchewka
●mała cukinia
●granulowany czosnek
●sól, pieprz
●4 jajka
●olej
●bulion
●ew. 2 łyżki posiekanej natki do posypania
Przygotowanie:
1. Kaszę wsyp do kokilek i zalej minimalnie ponad poziom kaszy gorącym bulionem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 190°C. Piecz ok. 5 minut.
2. Marchew i cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przesmaż na rozgrzanym oleju ze szpinakiem, dopraw solą i czosnkiem. Wyjmij kokilki i dodaj do kaszy warzywa, wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem. Skrop olejem i wstaw do piekarnika na kolejne 5 min. Po tym czasie wyjmij, wbij jajka, oprósz solą i pieprzem. Zapiekaj, aż się zetną.
3. Zapiekanki przed podaniem możesz posypać natką pietruszki.