Zapiekanka z manny i wieprzowiny
Manna nie będzie przywierać do garnka, jeśli najpierw podgotujesz ją w niewielkiej ilości wody, a dopiero potem rozprowadzisz mlekiem.

Składniki:
- 600 g pokrojonej łopatki wieprzowej
- łyżka mąki
- łyżka oleju
- 2 ząbki czosnku
- po 2 pokrojone cebule, marchewki
- 3 dojrzałe pomidory
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 3 szklanki ugotowanej na mleku manny
- jajko
- 1/2 szklanki startego sera typu parmezan
Przygotowanie:
1 Mięso oprósz mąką i obsmaż na oleju. Zalej bulionem, duś na małym ogniu z warzywami i czosnkiem około godziny.
2 Mannę (najlepiej jeszcze ciepłą) zmiksuj z roztrzepanym jajkiem i startym serem. 3 Przełóż mięso do formy, przykryj grubą warstwą kaszy, piecz 25 minut w temp. 200 st. C. Posyp natką pietruszki.