Zapiekanka z mięsem mielonym
Prawdziwie polski przysmak.
Składniki:
- 50 dag mięsa mielonego
- 1,2 kg ziemniaków
- 40 dag sera gouda
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 por
- 30 dag pieczarek
- ząbek czosnku
- łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- olej
- sól pieprz
Przygotowanie:
1. Ziemniaki pokrój w cienkie plastry. Pieczarki pokrój w kostkę, pora w plastry, warzywa oprósz solą. Na oleju podsmaż pieczarki i pora, dodaj mięso z przyprawami i czosnkiem, smaż 15 minut, dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj.
2. W naczyniu układaj ziemniaki, mięso z warzywami i znów ziemniaki. Danie zapiekaj 1,5 godziny w temp. 180˚ C. Pod koniec pieczenia ułóż plastry sera.