Zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią
Smakuje naprawdę wspaniale.
1. Cukinię obierz i pokrój w krążki nie grubsze niż 0,5 cm (inaczej cukinia będzie twarda). Posól je i odstaw na kwadrans, żeby puściły sok. Następnie wytrzyj papierowym ręcznikiem.
2. Cebulę i czosnek obierz. Pokrój w kostkę i podsmaż.
3. Dodaj do nich obraną i startą na tarce o grubych oczkach marchew, a po 5 minutach mięso mielone. Wszystko smaż na średnim ogniu około 10 minut.
4. Dodaj sparzone, pokrojone w kostkę pomidory i koncentrat pomidorowy. Wszystko duś kolejne 10 minut. Wsyp zioła oraz sól i pieprz, wymieszaj.
5. Krążki cukinii ułóż w posmarowanym oliwą naczyniu do zapiekania. Wyłóż połowę sosu.
6. Ułóż drugą warstwę cukinii i wylej resztę mięsnego sosu. Posyp startą mozzarellą.
7. Zapiekankę włóż do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piecz około 30 minut.
8. Umyj i osusz szczypiorek. Posiekaj i posyp gotowe danie.