Zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią

Smakuje naprawdę wspaniale.

Doskonała i na obiad, i na kolację
Doskonała i na obiad, i na kolację 123RF/PICSEL

1. Cukinię obierz i pokrój w krążki nie grubsze niż 0,5 cm (inaczej cukinia będzie twarda). Posól je i odstaw na kwadrans, żeby puściły sok. Następnie wytrzyj papierowym ręcznikiem.

2. Cebulę i czosnek obierz. Pokrój w kostkę i podsmaż.

3. Dodaj do nich obraną i startą na tarce o grubych oczkach marchew, a po 5 minutach mięso mielone. Wszystko smaż na średnim ogniu około 10 minut.

4. Dodaj sparzone, pokrojone w kostkę pomidory i koncentrat pomidorowy. Wszystko duś kolejne 10 minut. Wsyp zioła oraz sól i pieprz, wymieszaj.

5. Krążki cukinii ułóż w posmarowanym oliwą naczyniu do zapiekania. Wyłóż połowę sosu.

6. Ułóż drugą warstwę cukinii i wylej resztę mięsnego sosu. Posyp startą mozzarellą.

7. Zapiekankę włóż do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piecz około 30 minut.

8. Umyj i osusz szczypiorek. Posiekaj i posyp gotowe danie. 

Sprawdzony przepis na kurczaka zapiekanegoInteria Kulinaria
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas