Zapiekanka z ziemniakami i grzybami
Przepis na smaczną zapiekankę z ziemniakami i grzybami.
Składniki:
- półtora kg ziemniaków,
- pół kg mieszanego mielonego mięsa,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 10 dag kiełbasy,
- pół kg pieczarek,
- 10 dag podgrzybków,
- przyprawa gyros,
- przyprawa do ziemniaków,
- 2 jajka,
- 15 dag startego żółtego sera,
- sól, pieprz,
- op. sosu beszamelowego,
- masło,
- pół szklanki mleka.
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obierz, obgotuj w osolonej wodzie. Pokrój na plastry. Podgrzybki i pieczarki obierz, pokrój, podsmaż na maśle. Przypraw. Mięso podsmaż z posiekaną cebulą i czosnkiem, oprósz przyprawą gyros i do ziemniaków.
2. W formie ułóż pół ziemniaków, mięso, grzyby. Polej sosem beszamelowym przygotowanym wg instrukcji, przykryj ziemniakami. Polej jajkami roztrzepanymi z mlekiem, ułóż plasterki kiełbasy. Posyp serem. Zapiekaj pod przykryciem ok. 45 min w 190°C.
Czas przygotowania: 90 min,
Ilość porcji: 8,
Cena za porcję: 2,90 zł.