Reklama

Reklama

Zapiekanka z ziemniakami i grzybami

Przepis na smaczną zapiekankę z ziemniakami i grzybami.

Składniki:


  • półtora kg ziemniaków,
  • pół kg mieszanego mielonego mięsa,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 10 dag kiełbasy,
  • pół kg pieczarek,
  • 10 dag podgrzybków,
  • przyprawa gyros,
  • przyprawa do ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 15 dag startego żółtego sera,
  • sól, pieprz,
  • op. sosu beszamelowego,
  • masło,
  • pół szklanki mleka.

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Ziemniaki obierz, obgotuj w osolonej wodzie. Pokrój na plastry. Podgrzybki i pieczarki obierz, pokrój, podsmaż na maśle. Przypraw. Mięso podsmaż z posiekaną cebulą i czosnkiem, oprósz przyprawą gyros i do ziemniaków.

2. W formie ułóż pół ziemniaków, mięso, grzyby. Polej sosem beszamelowym przygotowanym wg instrukcji, przykryj ziemniakami. Polej jajkami roztrzepanymi z mlekiem, ułóż plasterki kiełbasy. Posyp serem. Zapiekaj pod przykryciem ok. 45 min w 190°C.

Czas przygotowania: 90 min,

Ilość porcji: 8,

Cena za porcję: 2,90 zł.

Dowiedz się więcej na temat: zapiekanka | przepis | zapiekanka z ziemniaków

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje