Zapiekanka ziemniaczana

Syci na długo!

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 dag boczku
  • 20 dag kiełbasy
  • olej do smażenia
  • gałka muszkatołowa
  • kubeczek śmietany 18 proc.
  • 30 dag żółtego sera
  • jajko
  • tymianek
  • mielony kminek
  • sól
  • pieprz
  • oregano

Sposób przygotowania

1. Na patelni rozgrzej olej. Zrumień drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj pokrojoną kiełbasę i boczek. Przypraw solą, pieprzem i oregano. Smaż na dużym ogniu kilka minut. 

2. Ziemniaki obierz, ugotuj i pokrój w plastry. Jajko wymieszaj widelcem, dodaj śmietanę i starty na tarce żółty ser. Żaroodporne naczynie posmaruj olejem, ułóż warstwę ziemniaków, przypraw. Połową sosu zalej ziemniaki. Ułóż drugą warstwę, polej śmietaną z jajkiem i serem. 

3. Wstaw do piekarnika i piecz 20 minut w temp. 180 st. C. Udekoruj ziołami.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje