Zapiekanka ziemniaczana
Syci na długo!

Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 30 dag boczku
- 20 dag kiełbasy
- olej do smażenia
- gałka muszkatołowa
- kubeczek śmietany 18 proc.
- 30 dag żółtego sera
- jajko
- tymianek
- mielony kminek
- sól
- pieprz
- oregano
Sposób przygotowania
1. Na patelni rozgrzej olej. Zrumień drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj pokrojoną kiełbasę i boczek. Przypraw solą, pieprzem i oregano. Smaż na dużym ogniu kilka minut. 2. Ziemniaki obierz, ugotuj i pokrój w plastry. Jajko wymieszaj widelcem, dodaj śmietanę i starty na tarce żółty ser. Żaroodporne naczynie posmaruj olejem, ułóż warstwę ziemniaków, przypraw. Połową sosu zalej ziemniaki. Ułóż drugą warstwę, polej śmietaną z jajkiem i serem. 3. Wstaw do piekarnika i piecz 20 minut w temp. 180 st. C. Udekoruj ziołami.