Zapiekany makaron ze szpinakiem
Nie lubisz szpinaku? To danie sprawi, że się w nim zakochasz! Zapiekany makaron ze szpinakiem to świetny pomysł na obiad, kiedy się spieszysz, a jednocześnie masz ochotę na coś pysznego. Dodatek pomidorów, czosnku i przypraw sprawi, że makaron ze szpinakiem będzie smakował każdemu!
Przygotowanie:
1. Penne wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj na półtwardo (10-12 minut). Odlej na sicie, pozostaw do ocieknięcia. Jeśli szukasz inspiracji, sprawdź inne szybkie przepisy na makaron.
2. Cebulę oraz czosnek obierz, drobno poszatkuj. Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć warzywa, krótko przesmaż. Dodaj umyte i przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Podlej całość odrobiną wody i duś 5 minut.
3. Liście szpinaku przebierz, opłucz pod bieżącą wodą, pozbaw ogonków i pozostaw na sicie do osączenia. Następnie wrzuć szpinak na patelnię z podduszonymi warzywami. Dodaj odcedzony makaron. Posyp całość otartym tymiankiem, dopraw do smaku solą oraz pieprzem, delikatnie wymieszaj.
4. Zawartość patelni rozłóż do czterech żaroodpornych miseczek. Mozzarellę osącz z zalewy, pokrój drobno lub zetrzyj na tarce. Posyp przygotowany makaron z warzywami. Zapiekaj makaron ze szpinakiem w temp. 180 st., dopóki ser się nie rozpuści.
Zobacz też przepis na makaron z cukinią
* * *
Zobacz więcej: