Makaron z cukinią
Makaron z cukinią to proste danie, które możesz przygotować na lekki lunch. Jędrne warzywa i doskonale ugotowana pasta stanowią klucz do sukcesu tego dania. Jeśli nie masz pomysłu na obiad, makaron z cukinią przygotujesz w kwadrans!
Przygotowanie:
1. Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj według przepisu na opakowaniu (15-18 min). Odlej na sicie, pozostaw do całkowitego osączenia.
2. Cukinię wyszoruj starannie, odetnij końcówki. Jeśli warzywo nie jest młode, musisz usunąć twardą skórkę i niejadalne nasiona. Młodą cukinię pozostaw ze skórką. Warzywo pokrój w plasterki, a potem każdy plasterek na ćwiartki.
3. Cebulę obierz, posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Przesmaż z cebulą na 1-2 łyżkach rozgrzanego oleju. Dodaj cukinię, smaż razem kilka minut. Na koniec wrzuć umyte i pokrojone na cząstki pomidory oraz makaron. Wymieszaj, ogrzewaj 2-3 min. Dopraw makaron z cukinią solą, pieprzem i ziołami.
Zobacz też inne przepisy na makaron
Zobacz więcej: