Zapiekany ryż z warzywami

2 torebki ryżu, puszka kukurydzy, dwie czerwone papryki, 2 cebule, 30 dkg pieczarek, olej, sol, pieprz, ostra papryka, majeranek, żółty ser, 4 ząbki czosnku.

Porcja dla 4 osób.
Stopień trudności - łatwy.
Czas przyrządzenia - 1 godz.
Zawartość tłuszczu - mała.

Przygotowanie

A. Ugotować ryż.

B. Poddusić cebulkę z pieczarkami i wyciśniętym czosnkiem.

C. Do garnka wrzucić pokrojoną paprykę i poddusić.

D. W żaroopornym naczyniu mieszamy ryż, paprykę, cebulkę, pieczarki i kukurydzę - dodajemy pieprz, ostrą paprykę i majeranek.

E. Starty żółty ser posypujemy na wierzch.

F. Władamy do piekarnika, pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Nasza rada

Po nałożeniu na talerze, można polać keczupem - o ile, ktoś lubi. Do dania można również dodać pierś z kurczaka, wcześniej krojąc na kawałki i podsmażając.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas