Zapiekany ryż z warzywami
2 torebki ryżu, puszka kukurydzy, dwie czerwone papryki, 2 cebule, 30 dkg pieczarek, olej, sol, pieprz, ostra papryka, majeranek, żółty ser, 4 ząbki czosnku.
Porcja dla 4 osób.Stopień trudności - łatwy.Czas przyrządzenia - 1 godz.Zawartość tłuszczu - mała.
Przygotowanie
A. Ugotować ryż.
B. Poddusić cebulkę z pieczarkami i wyciśniętym czosnkiem.
C. Do garnka wrzucić pokrojoną paprykę i poddusić.
D. W żaroopornym naczyniu mieszamy ryż, paprykę, cebulkę, pieczarki i kukurydzę - dodajemy pieprz, ostrą paprykę i majeranek.
E. Starty żółty ser posypujemy na wierzch.
F. Władamy do piekarnika, pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Nasza rada
Po nałożeniu na talerze, można polać keczupem - o ile, ktoś lubi. Do dania można również dodać pierś z kurczaka, wcześniej krojąc na kawałki i podsmażając.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!