Zaproś drwala do domu! Prosty przepis na kultowego burgera

Bez trudu przygotujesz samodzielnie pyszną kanapkę drwala
Bez trudu przygotujesz samodzielnie pyszną kanapkę drwala123RF/PICSEL

Drwal idealny na zimę?

Zobacz również:

    Z czym jest drwal? Lista składników

    Domowy burger za każdym razem może wyglądać i smakować nieco inaczej
    Domowy burger za każdym razem może wyglądać i smakować nieco inaczej123RF/PICSEL
    • 2 duże bułki (ambitni szefowie kuchni mogą przygotować je samodzielnie, ale sprawdzą się nawet najzwyklejsze grahamki lub ciabatty),
    • 250-300 g mielonego mięsa wołowego,
    • krążek sera camembert (+ małe jajko i odrobina bułki tartej do panierowania),
    • 4-6 plastrów wędzonego boczku,
    • grube plastry pomidora i ogórka konserwowego,
    • krążki czerwonej cebuli,
    • liście sałaty zielonej, lodowej albo rzymskiej,
    • szczypta soli i pieprzu,
    • olej do smażenia.

    Domowy drwal: Przepis

    1. Mielone mięso dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i dłońmi uformuj owalne kotlety, dzieląc je na równe porcje.
    2. Smaż je na rozgrzanym oleju po około trzy minuty z każdej strony. Dokładny czas zależy od grubości mięsnych placków. Do smażenia możesz użyć patelni zwykłej lub grillowej.
    3. Na tej samej patelni podsmaż plastry boczku, by były chrupiące i rumiane.
    4. Ser camembert podziel na pół tak, by uzyskać dwa cieńsze plastry. Zanurz je w roztrzepanym jajku i obtocz bułką tartą. Podsmaż je krótko z każdej strony - panierka powinna być złocista.
    5. Bułki podpiecz krótko w piekarniku w temperaturze nie wyższej niż 150°C. Dzięki temu będą chrupiące i nie nasiąkną nadmiernie sosem.
    6. Na bułce, która stanie się podstawą burgera, ułóż składniki w następującej kolejności: sos, panierowany ser, sałata, pomidory, ogórki, boczek, cebula, kotlet i sos. Przykryj wszystko górną częścią pieczywa.
    Wyjątkowy sposób na mięso mieloneInteria Kulinaria