Pyszna alternatywa dla pieczywa. Definitywnie skończysz z suchymi kanapkami
Oprac.: Joanna Leśniak
Wywodzą się z kuchni meksykańskiej, ale dania z tortilli zdążyły się już na dobre zadomowić w jadalniach polskich smakoszy. To znakomita alternatywa dla klasycznych kanapek, naleśników czy potraw obiadowych, których przyrządzenie niejednokrotnie trwa tylko kilka minut. Co można zrobić z tortilli? Wyciągamy garść przepisów z naszego notatnika kuchennego, by pokazać, że smaczne posiłki nie muszą być skomplikowane.
Spis treści:
Skąd się wzięła tortilla? Potrzeba matką wynalazku
Tortillę kojarzymy z kuchnią Meksyku i terenami Ameryki Centralnej. Choć dziś przyrządzamy je również z mąki pszennej, oryginalne receptury bazowały na kukurydzy. Powstanie tortilli nie było jednak wynikiem eksperymentów typowo kulinarnych. Przepis powstał przede wszystkim ze względów praktycznych.
W tym rejonie świata kukurydzy nie brakowało, ale problem stanowiło magazynowanie jej dużych ilości. Ziarna więc suszono, a następnie miażdżono, by w razie konieczności przyrządzenia posiłku zamienić je w płaskie placki.
Tortilla to królowa szybkich dań
W sklepach spożywczych bez trudu możemy znaleźć gotowe tortille kukurydziane, pszenne czy pełnoziarniste. Okazują się wybawieniem, gdy nie mamy czasu na gotowanie, a jednak zależy nam na domowym jedzeniu. Pomysł na szybki lunch? Tortilla przychodzi z pomocą. Okazuje się jednak, że samodzielne zrobienie tortilli wcale nie jest skomplikowane i czasochłonne.
Potrzebujesz na to konkretnego dowodu? Zapoznaj się z prostym przepisem na tortillę opublikowanym w serwisie TikTok przez użytkowniczkę Szamamama. Sama określa się mianem "królowej przepisów dla opornych". Jaki jest jej patent na tortillę?
- Na stolnicę wysyp dwie szklanki mąki.
- Dodaj do niej pół szklanki wrzątku, następnie wlej dwie łyżki oliwy lub roztopionego masła.
- Ciasto zagniataj energicznie do momentu, aż powstanie jednolita masa.
- W razie potrzeby możesz dodatkowo podsypać je mąką lub dodać odrobinę oliwy.
- Podziel ciasto na małe kawałki i cienko rozwałkuj.
- Każdy placek wrzuć na rozgrzaną patelnię i opiekaj z obu stron przez kilka minut. Gotowe!
Co można zrobić z tortilli? Zastąp nią kanapki
Pieczywo to podstawa twoich posiłków w porze śniadania i kolacji? Co prawda można je podawać na wiele różnych sposobów, ale każdy produkt w pewnym momencie się nudzi. By uniknąć monotonii w kuchni, kanapki zastąp tortillą.
Wypełnisz ją dowolnym farszem. Możesz bazować na kremowym serku z warzywami lub dodać grillowanego kurczaka. Warzywne pasty lub guacamole pasują jak ulał. W ten sposób przygotujesz tortillę do pracy lub wykorzystasz ją jako przekąskę do wzięcia na pieszą wędrówkę. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Suchy chleb już nie odbierze ci apetytu.
Przystawki z tortilli
Nic nie stoi na przeszkodzie, by mączne placki zamienić w poczęstunek, który oczaruje podniebienia twoich gości podczas imprezy czy bardziej uroczystego przyjęcia. Na stole triumfy będą święcić roladki z tortilli.
Wybierz do nich dowolne składniki. Mogą być to pomidory, zielona sałata, szynka, plastry wędzonego łososia, ser, papryka, oliwki albo ogórki konserwowe. Opcji jest wiele. Każdą tortillę posmaruj w pierwszej kolejności mieszanką majonezu i musztardy albo serkiem śmietankowym. Ułóż warstwy wybranych składników i zawiń ciasno w rulon. Przed podaniem pokrój w plastry o grubości około dwóch centymetrów. Ta przekąska z tortilli pierwsza zniknie z talerzy.
Tortilla na obiad
Chcąc przygotować sycący posiłek z tortillą, możesz z powodzeniem sięgnąć do receptur kuchni meksykańskiej oraz Tex-Mex powstałej z połączenia przepisów typowych dla kulinariów meksykańskich i dań pochodzących z południowych terenów Stanów Zjednoczonych. Tortilla stanie się bazą treściwego burrito, quesadilli czy enchiladas.
By ułatwić poszukiwania smacznego przepisu, przestawiamy pomysł na farsz do tortilli z mięsem mielonym. Danie z podanej ilości składników wypełni brzuchy czterech osób.
- 1 cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanej patelni wraz z dwiema łyżkami oleju.
- Dorzuć 300 gramów mielonego mięsa wieprzowo-wołowego i smaż, często mieszając.
- Fasolę i kukurydzę z puszki dokładnie odsącz i dodaj do mięsa na patelni.
- Sięgnij po puszkę krojonych pomidorów. Dodaj je do reszty składników i zamieszaj. Na tym etapie możesz przyprawić danie solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.
- Wyłącz kuchenkę, a gdy danie nieco ostygnie, zwieńcz je startym żółtym serem i świeżą natką pietruszki. Jeśli chcesz zachować bardziej meksykański klimat, zamień ją na świeżą kolendrę.
Gotowy farsz nałóż na placki tortilli i zawiń jak naleśniki lub krokiety. Przed podaniem zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10 minut. Możesz podgrzać je także na patelni grillowej.
Polecamy: