Zaskakuje smakiem w każdym kęsie. Orzeźwiająca sałatka z mango
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Intensywnie żółte mango, zachwycająca soczystą czerwienią papryka i delikatna zieleń sałaty. Samo połączenie tych składników nie da spektakularnego efektu. Prawdziwym przysmakiem dla kubków smakowych stanie się po doprawieniu porcją chilli oraz zalaniu słodko-kwaskowatym sosem. Po wymieszaniu możemy przejść do zajadania się orzeźwiającą przekąską, w której aż kipi od błonnika i cennych witamin.
Tajski przysmak na bazie mango
Dojrzałe i pełne słodyczy mango to smakowita przekąska sama w sobie. Bez trudu użyjemy owocu w deserach, a także dodamy do nieco bardziej wytrawnych propozycji.
Jedną z nich jest tajska sałatka na bazie mango, papryki, intensywnego chilli oraz świeżych ziół. Można jeść ją solo, a także po brzegi upakować w spring rollsach. Ciekawy przysmak uzyskamy, komponując słodko-pikantną sałatkę z grillowanymi krewetkami lub świeżymi owocami morza. To przepis obowiązkowy na liście każdego, kto marzy, by pewnego dnia wybrać się na podróż życia po Tajlandii.
Letni smak Tajlandii
Składniki na sałatkę
- 1 duże mango
- 1 duża czerwona papryka
- 1 mała paczka mieszanki sałat
- 2 białe części cebulki dymki
- 1 świeże chilli
- garść posiekanej mięty
- garść posiekanych nerkowców lub orzeszków ziemnych
- opcjonalnie: pierś z kurczaka
Składniki na sos
- 3 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1-2 małe ząbki czosnku
- 1 łyżeczka syropu klonowego lub cukru brązowego
- czarny pieprz do smaku
Jak zrobić azjatycką sałatkę z mango?
- Mango i paprykę myjemy pod zimną i bieżącą wodą, a następnie osuszamy. Owoc obieramy ze skórki ostrym nożem, a paprykę kroimy na pół i wycinamy gniazdo nasienne.
- Zarówno mango, jak i paprykę kroimy w cienkie paseczki i przekładamy do czystej miski. W kolejnym kroku zabieramy się za przygotowanie sosu.
- W osobnym naczyniu łączymy ze sobą sok z limonki, olej sezamowy, sos sojowy, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz syrop klonowy i pieprz.
- Do mango i papryki dorzucamy mieszankę sałat, posiekaną białą część dymki oraz świeże chilli. Całość polewamy sosem i mieszamy. Na tym etapie możemy także wzbogacić sałatkę o pokrojonego w paski panierowanego i usmażonego na złoto kurczaka.
- Wierzch tajskiej sałatki z mango obficie posypujemy posiekanymi orzeszkami oraz miętą. Smacznego!
Sprawdź również: