Zaskakuje smakiem w każdym kęsie. Orzeźwiająca sałatka z mango

Intensywnie żółte mango, zachwycająca soczystą czerwienią papryka i delikatna zieleń sałaty. Samo połączenie tych składników nie da spektakularnego efektu. Prawdziwym przysmakiem dla kubków smakowych stanie się po doprawieniu porcją chilli oraz zalaniu słodko-kwaskowatym sosem. Po wymieszaniu możemy przejść do zajadania się orzeźwiającą przekąską, w której aż kipi od błonnika i cennych witamin.

Soczyste mango wykorzystajmy w lekkiej sałatce tajskiej
Soczyste mango wykorzystajmy w lekkiej sałatce tajskiej123RF/PICSEL

Tajski przysmak na bazie mango

Dojrzałe i pełne słodyczy mango to smakowita przekąska sama w sobie. Bez trudu użyjemy owocu w deserach, a także dodamy do nieco bardziej wytrawnych propozycji.

Jedną z nich jest tajska sałatka na bazie mango, papryki, intensywnego chilli oraz świeżych ziół. Można jeść ją solo, a także po brzegi upakować w spring rollsach. Ciekawy przysmak uzyskamy, komponując słodko-pikantną sałatkę z grillowanymi krewetkami lub świeżymi owocami morza. To przepis obowiązkowy na liście każdego, kto marzy, by pewnego dnia wybrać się na podróż życia po Tajlandii.

Letni smak Tajlandii

Składniki na sałatkę

  • 1 duże mango
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 mała paczka mieszanki sałat
  • 2 białe części cebulki dymki
  • 1 świeże chilli
  • garść posiekanej mięty
  • garść posiekanych nerkowców lub orzeszków ziemnych
  • opcjonalnie: pierś z kurczaka
Sałatka tajska na bazie mango doskonale smakuje doprawiona świeżym chilli
Sałatka tajska na bazie mango doskonale smakuje doprawiona świeżym chilli123RF/PICSEL

Składniki na sos

  • 3 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1-2 małe ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub cukru brązowego
  • czarny pieprz do smaku

Jak zrobić azjatycką sałatkę z mango?

  1. Mango i paprykę myjemy pod zimną i bieżącą wodą, a następnie osuszamy. Owoc obieramy ze skórki ostrym nożem, a paprykę kroimy na pół i wycinamy gniazdo nasienne.
  2. Zarówno mango, jak i paprykę kroimy w cienkie paseczki i przekładamy do czystej miski. W kolejnym kroku zabieramy się za przygotowanie sosu.
  3. W osobnym naczyniu łączymy ze sobą sok z limonki, olej sezamowy, sos sojowy, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz syrop klonowy i pieprz.
  4. Do mango i papryki dorzucamy mieszankę sałat, posiekaną białą część dymki oraz świeże chilli. Całość polewamy sosem i mieszamy. Na tym etapie możemy także wzbogacić sałatkę o pokrojonego w paski panierowanego i usmażonego na złoto kurczaka.
  5. Wierzch tajskiej sałatki z mango obficie posypujemy posiekanymi orzeszkami oraz miętą. Smacznego!
„Ewa gotuje”: Sernik z mango i marakująPolsat

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas