Zaskakuje smakiem w każdym kęsie. Orzeźwiająca sałatka z mango

Soczyste mango wykorzystajmy w lekkiej sałatce tajskiej
Soczyste mango wykorzystajmy w lekkiej sałatce tajskiej123RF/PICSEL

Tajski przysmak na bazie mango

Zobacz również:

    Letni smak Tajlandii

    • 1 duże mango
    • 1 duża czerwona papryka
    • 1 mała paczka mieszanki sałat
    • 2 białe części cebulki dymki
    • 1 świeże chilli
    • garść posiekanej mięty
    • garść posiekanych nerkowców lub orzeszków ziemnych
    • opcjonalnie: pierś z kurczaka
    Sałatka tajska na bazie mango doskonale smakuje doprawiona świeżym chilli
    Sałatka tajska na bazie mango doskonale smakuje doprawiona świeżym chilli123RF/PICSEL
    • 3 łyżki soku z limonki
    • 1 łyżka oleju sezamowego
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 1-2 małe ząbki czosnku
    • 1 łyżeczka syropu klonowego lub cukru brązowego
    • czarny pieprz do smaku

    Jak zrobić azjatycką sałatkę z mango?

    1. Mango i paprykę myjemy pod zimną i bieżącą wodą, a następnie osuszamy. Owoc obieramy ze skórki ostrym nożem, a paprykę kroimy na pół i wycinamy gniazdo nasienne.
    2. Zarówno mango, jak i paprykę kroimy w cienkie paseczki i przekładamy do czystej miski. W kolejnym kroku zabieramy się za przygotowanie sosu.
    3. W osobnym naczyniu łączymy ze sobą sok z limonki, olej sezamowy, sos sojowy, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz syrop klonowy i pieprz.
    4. Do mango i papryki dorzucamy mieszankę sałat, posiekaną białą część dymki oraz świeże chilli. Całość polewamy sosem i mieszamy. Na tym etapie możemy także wzbogacić sałatkę o pokrojonego w paski panierowanego i usmażonego na złoto kurczaka.
    5. Wierzch tajskiej sałatki z mango obficie posypujemy posiekanymi orzeszkami oraz miętą. Smacznego!
    „Ewa gotuje”: Sernik z mango i marakująPolsat
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?