Jak wykorzystać kilogramy świeżych wiśni? Smakowite przetwory, nie tylko na jesień i zimę

Wiśnie to na tyle uniwersalne owoce, że przygotujemy z nich niemal wszystkie rodzaje domowych przetworów. Wybornie smakują w dżemach i konfiturach, rozlewają się słodką nutą na języku w postaci gęstego soku, a wyciągnięte z zalewy nadają charakteru mięsom czy pasztetom. Jak w pełni wykorzystać sezon dorodnych wiśni? Podpowiadamy trzy przepisy idealne na start.

Dżem wiśniowy doskonale smakuje na kanapce lub jako dodatek do ciasta czy naleśników
Dżem wiśniowy doskonale smakuje na kanapce lub jako dodatek do ciasta czy naleśników123RF/PICSEL

Naturalny dżem wiśniowy

Kwaskowata nuta, całe kawałki owoców i brak sztucznych polepszaczy smaku. Żaden sklepowy wytwór nie może równać się domowemu dżemowi wiśniowemu. Z powodzeniem wykorzystamy go do przełożenia ciasta, posmarowania wnętrza naleśników, a także zaserwujemy ze świeżym pieczywem i odrobiną masła. Lista składników składa się tylko z trzech pozycji, a dodatkowo przepis nie wymaga pasteryzacji.

Składniki na dżem wiśniowy

  • 1 kg świeżych i niewydrylowanych wiśni
  • 250 g cukru
  • 40 g cukru żelującego

Przygotowanie dżemu wiśniowego

  1. Domowy dżem wiśniowy wychodzi najsmaczniejszy z mocno dojrzałych i nieuszkodzonych wiśni. Po zakupie zaczynamy od dokładnego umycia ich pod zimną i bieżącą wodą.
  2. Jeśli chcemy mieć pewność, że pozbyliśmy się wszystkich zanieczyszczeń i środków chemicznych z owoców, możemy umieścić je w misce z zimną wodą i łyżeczką sody oczyszczonej.
  3. Po dokładnym umyciu wiśni przechodzimy do ich osuszania i drylowania. Waga owoców po usunięciu pestek powinna wynosić ok. 900 g.
  4. Tak przygotowane owoce umieszczamy w garnku z grubym dnem i wsypujemy 250 g cukru. Całość warto przemieszać łyżką, by upewnić się, że słodka substancja dotarła do wszystkich wiśni.
  5. Garnek stawiamy na palniku, ustawiamy średnią moc i doprowadzamy do zagotowania. W tym momencie zmniejszamy moc do minimum i podgrzewamy ok. 10 minut.
  6. Po tym czasie zauważymy, że owoce zmiękły, zaczęły puszczać sok, a  cukier całkowicie się rozpuścił. Na tym etapie wsypujemy do garnka 40 g cukru żelującego i mieszamy przez 2-3 minuty.
  7. Wrzący dżem wiśniowy przelewamy do czystych i wyparzonych pojemników o pojemności ok. 180 ml, a następnie porządnie zakręcamy.
  8. Słoiki z gorącymi wiśniami odwracamy do góry dnem i pozostawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie stawiamy wieczkiem do góry i sprawdzamy, czy zakrętki się zassały.

Wiśnie w zalewie octowej

Słodycz wiśni wykorzystamy nie tylko do gęstych dżemów, konfitur, soków czy wypieków. Odrobina nietypowych dodatków nada im niepowtarzalnego charakteru oraz sprawi, że zaczną się doskonale komponować z wytrawnymi przekąskami, daniami mięsnymi, a nawet niewielkimi koreczkami. Wiśnie w occie to propozycja dla osób, które chcą rozszerzyć repertuar kulinarny i nauczyć się wykorzystywać sezonowe owoce w ciekawy sposób.

Świeże wiśnie możemy przyrządzić na słodko lub wytrawnie
Świeże wiśnie możemy przyrządzić na słodko lub wytrawnie123RF/PICSEL

Składniki na wiśnie w zalewie octowej

  • 3 kg świeżych wiśni
  • 1 kg cukru
  • 2 szklanki octu
  • 2 szklanki wody
  • 4-5 goździków
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie wiśni w zalewie octowej

  1. Wodę i ocet wlewamy do garnka, a następnie dodajemy goździki i sproszkowany cynamon. Całość dokładnie mieszamy i zagotowujemy.
  2. Gotową miksturę odstawiamy na bok do całkowitego wystudzenia. W międzyczasie myjemy i osuszamy wiśnie, a następnie przekładamy do czystego naczynia.
  3. Owoce zalewamy przygotowaną mieszanką i pozostawiamy na cały dzień. Po upływie doby zlewamy zebrany syrop, zagotowujemy i ponownie studzimy.
  4. Wiśnie układamy w czystych i wyparzonych słoikach, zalewamy syropem i zakręcamy. Przed umieszczeniem przetworów w spiżarni warto poddać je pasteryzacji.
  5. Pasteryzowanie wiśni w słoikach zaczynamy od wyłożenia garnka ściereczką, następnie do środka wkładamy słoiki i wlewamy wodę do ok. 3/5 wysokości. Teraz wystarczy podgrzewać całość przez ok. 20-25 minut.

Domowy sok z wiśni na zimę

Dojrzewające w słońcu wiśnie kuszą, by zerwać je do miski, lub podjadać prosto z drzewa. Prawdziwy smak lata możemy także zamknąć w słoiku i rozkoszować się nim deszczową jesienią oraz mroźną zimą. Wystarczy, że przygotujemy aksamitny sok wiśniowy, którego rubinowa barwa oraz głębokie walory smakowe przypomną beztroskie chwile wakacji.

Składniki na sok z wiśni

  • 1 kg świeżych wiśni
  • 1 kg cukru
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny

Przygotowanie soku z wiśni

  1. Wiśnie dokładnie myjemy pod zimną i bieżącą wodą, a następnie osuszamy i drylujemy. Owoce pozbawione pestek przekładamy do wysokiego garnka.
  2. Do wiśni wsypujemy kilogram cukru i dodajemy sok wyciśnięty z jednej cytryny. Dzięki temu składnikowi nie tylko zyskają więcej smaku, ale także zachowają intensywny kolor.
  3. Całość dokładnie mieszamy i  odstawiamy na 2-4 godziny do lodówki. Po upływie wyznaczonego czasu zauważymy, że owoce puściły sporo soku.
  4. Następny etap polega na podgrzaniu mieszanki wiśni, soku z cytryny i cukru na niewielkim ogniu przez 20-25 minut.
  5. Uzyskany sok z wiśni powinien mieć proporcje ok. 100-200 g cukru na jeden kilogram wiśni. Zanim przelejemy go do czystych i wyparzonych butelek, przecedźmy go przez gęste sitko, gazę lub pieluchę tetrową.
  6. Jak jeszcze wycisnąć sok z wiśni? W tym celu możemy użyć blendera lub sokowirówki. Pamiętajmy, by w kolejnym kroku przecisnąć zebrany płyn przez czystą gazę.
Szybkie i pyszne ciasto z kruszonkąInteria Kulinaria

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas