Jak wykorzystać kilogramy świeżych wiśni? Smakowite przetwory, nie tylko na jesień i zimę

Dżem wiśniowy doskonale smakuje na kanapce lub jako dodatek do ciasta czy naleśników
Dżem wiśniowy doskonale smakuje na kanapce lub jako dodatek do ciasta czy naleśników123RF/PICSEL

Naturalny dżem wiśniowy

Zobacz również:

    • 1 kg świeżych i niewydrylowanych wiśni
    • 250 g cukru
    • 40 g cukru żelującego
    1. Domowy dżem wiśniowy wychodzi najsmaczniejszy z mocno dojrzałych i nieuszkodzonych wiśni. Po zakupie zaczynamy od dokładnego umycia ich pod zimną i bieżącą wodą.
    2. Jeśli chcemy mieć pewność, że pozbyliśmy się wszystkich zanieczyszczeń i środków chemicznych z owoców, możemy umieścić je w misce z zimną wodą i łyżeczką sody oczyszczonej.
    3. Po dokładnym umyciu wiśni przechodzimy do ich osuszania i drylowania. Waga owoców po usunięciu pestek powinna wynosić ok. 900 g.
    4. Tak przygotowane owoce umieszczamy w garnku z grubym dnem i wsypujemy 250 g cukru. Całość warto przemieszać łyżką, by upewnić się, że słodka substancja dotarła do wszystkich wiśni.
    5. Garnek stawiamy na palniku, ustawiamy średnią moc i doprowadzamy do zagotowania. W tym momencie zmniejszamy moc do minimum i podgrzewamy ok. 10 minut.
    6. Po tym czasie zauważymy, że owoce zmiękły, zaczęły puszczać sok, a  cukier całkowicie się rozpuścił. Na tym etapie wsypujemy do garnka 40 g cukru żelującego i mieszamy przez 2-3 minuty.
    7. Wrzący dżem wiśniowy przelewamy do czystych i wyparzonych pojemników o pojemności ok. 180 ml, a następnie porządnie zakręcamy.
    8. Słoiki z gorącymi wiśniami odwracamy do góry dnem i pozostawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie stawiamy wieczkiem do góry i sprawdzamy, czy zakrętki się zassały.

    Wiśnie w zalewie octowej

    Świeże wiśnie możemy przyrządzić na słodko lub wytrawnie
    Świeże wiśnie możemy przyrządzić na słodko lub wytrawnie123RF/PICSEL
    • 3 kg świeżych wiśni
    • 1 kg cukru
    • 2 szklanki octu
    • 2 szklanki wody
    • 4-5 goździków
    • szczypta cynamonu
    1. Wodę i ocet wlewamy do garnka, a następnie dodajemy goździki i sproszkowany cynamon. Całość dokładnie mieszamy i zagotowujemy.
    2. Gotową miksturę odstawiamy na bok do całkowitego wystudzenia. W międzyczasie myjemy i osuszamy wiśnie, a następnie przekładamy do czystego naczynia.
    3. Owoce zalewamy przygotowaną mieszanką i pozostawiamy na cały dzień. Po upływie doby zlewamy zebrany syrop, zagotowujemy i ponownie studzimy.
    4. Wiśnie układamy w czystych i wyparzonych słoikach, zalewamy syropem i zakręcamy. Przed umieszczeniem przetworów w spiżarni warto poddać je pasteryzacji.
    5. Pasteryzowanie wiśni w słoikach zaczynamy od wyłożenia garnka ściereczką, następnie do środka wkładamy słoiki i wlewamy wodę do ok. 3/5 wysokości. Teraz wystarczy podgrzewać całość przez ok. 20-25 minut.

    Domowy sok z wiśni na zimę

    • 1 kg świeżych wiśni
    • 1 kg cukru
    • sok wyciśnięty z jednej cytryny
    1. Wiśnie dokładnie myjemy pod zimną i bieżącą wodą, a następnie osuszamy i drylujemy. Owoce pozbawione pestek przekładamy do wysokiego garnka.
    2. Do wiśni wsypujemy kilogram cukru i dodajemy sok wyciśnięty z jednej cytryny. Dzięki temu składnikowi nie tylko zyskają więcej smaku, ale także zachowają intensywny kolor.
    3. Całość dokładnie mieszamy i  odstawiamy na 2-4 godziny do lodówki. Po upływie wyznaczonego czasu zauważymy, że owoce puściły sporo soku.
    4. Następny etap polega na podgrzaniu mieszanki wiśni, soku z cytryny i cukru na niewielkim ogniu przez 20-25 minut.
    5. Uzyskany sok z wiśni powinien mieć proporcje ok. 100-200 g cukru na jeden kilogram wiśni. Zanim przelejemy go do czystych i wyparzonych butelek, przecedźmy go przez gęste sitko, gazę lub pieluchę tetrową.
    6. Jak jeszcze wycisnąć sok z wiśni? W tym celu możemy użyć blendera lub sokowirówki. Pamiętajmy, by w kolejnym kroku przecisnąć zebrany płyn przez czystą gazę.
    Szybkie i pyszne ciasto z kruszonkąInteria KulinariaInteria Kulinaria