Jak wykorzystać kilogramy świeżych wiśni? Smakowite przetwory, nie tylko na jesień i zimę
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Wiśnie to na tyle uniwersalne owoce, że przygotujemy z nich niemal wszystkie rodzaje domowych przetworów. Wybornie smakują w dżemach i konfiturach, rozlewają się słodką nutą na języku w postaci gęstego soku, a wyciągnięte z zalewy nadają charakteru mięsom czy pasztetom. Jak w pełni wykorzystać sezon dorodnych wiśni? Podpowiadamy trzy przepisy idealne na start.
Naturalny dżem wiśniowy
Kwaskowata nuta, całe kawałki owoców i brak sztucznych polepszaczy smaku. Żaden sklepowy wytwór nie może równać się domowemu dżemowi wiśniowemu. Z powodzeniem wykorzystamy go do przełożenia ciasta, posmarowania wnętrza naleśników, a także zaserwujemy ze świeżym pieczywem i odrobiną masła. Lista składników składa się tylko z trzech pozycji, a dodatkowo przepis nie wymaga pasteryzacji.
Składniki na dżem wiśniowy
- 1 kg świeżych i niewydrylowanych wiśni
- 250 g cukru
- 40 g cukru żelującego
Przygotowanie dżemu wiśniowego
- Domowy dżem wiśniowy wychodzi najsmaczniejszy z mocno dojrzałych i nieuszkodzonych wiśni. Po zakupie zaczynamy od dokładnego umycia ich pod zimną i bieżącą wodą.
- Jeśli chcemy mieć pewność, że pozbyliśmy się wszystkich zanieczyszczeń i środków chemicznych z owoców, możemy umieścić je w misce z zimną wodą i łyżeczką sody oczyszczonej.
- Po dokładnym umyciu wiśni przechodzimy do ich osuszania i drylowania. Waga owoców po usunięciu pestek powinna wynosić ok. 900 g.
- Tak przygotowane owoce umieszczamy w garnku z grubym dnem i wsypujemy 250 g cukru. Całość warto przemieszać łyżką, by upewnić się, że słodka substancja dotarła do wszystkich wiśni.
- Garnek stawiamy na palniku, ustawiamy średnią moc i doprowadzamy do zagotowania. W tym momencie zmniejszamy moc do minimum i podgrzewamy ok. 10 minut.
- Po tym czasie zauważymy, że owoce zmiękły, zaczęły puszczać sok, a cukier całkowicie się rozpuścił. Na tym etapie wsypujemy do garnka 40 g cukru żelującego i mieszamy przez 2-3 minuty.
- Wrzący dżem wiśniowy przelewamy do czystych i wyparzonych pojemników o pojemności ok. 180 ml, a następnie porządnie zakręcamy.
- Słoiki z gorącymi wiśniami odwracamy do góry dnem i pozostawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie stawiamy wieczkiem do góry i sprawdzamy, czy zakrętki się zassały.
Wiśnie w zalewie octowej
Słodycz wiśni wykorzystamy nie tylko do gęstych dżemów, konfitur, soków czy wypieków. Odrobina nietypowych dodatków nada im niepowtarzalnego charakteru oraz sprawi, że zaczną się doskonale komponować z wytrawnymi przekąskami, daniami mięsnymi, a nawet niewielkimi koreczkami. Wiśnie w occie to propozycja dla osób, które chcą rozszerzyć repertuar kulinarny i nauczyć się wykorzystywać sezonowe owoce w ciekawy sposób.
Składniki na wiśnie w zalewie octowej
- 3 kg świeżych wiśni
- 1 kg cukru
- 2 szklanki octu
- 2 szklanki wody
- 4-5 goździków
- szczypta cynamonu
Przygotowanie wiśni w zalewie octowej
- Wodę i ocet wlewamy do garnka, a następnie dodajemy goździki i sproszkowany cynamon. Całość dokładnie mieszamy i zagotowujemy.
- Gotową miksturę odstawiamy na bok do całkowitego wystudzenia. W międzyczasie myjemy i osuszamy wiśnie, a następnie przekładamy do czystego naczynia.
- Owoce zalewamy przygotowaną mieszanką i pozostawiamy na cały dzień. Po upływie doby zlewamy zebrany syrop, zagotowujemy i ponownie studzimy.
- Wiśnie układamy w czystych i wyparzonych słoikach, zalewamy syropem i zakręcamy. Przed umieszczeniem przetworów w spiżarni warto poddać je pasteryzacji.
- Pasteryzowanie wiśni w słoikach zaczynamy od wyłożenia garnka ściereczką, następnie do środka wkładamy słoiki i wlewamy wodę do ok. 3/5 wysokości. Teraz wystarczy podgrzewać całość przez ok. 20-25 minut.
Domowy sok z wiśni na zimę
Dojrzewające w słońcu wiśnie kuszą, by zerwać je do miski, lub podjadać prosto z drzewa. Prawdziwy smak lata możemy także zamknąć w słoiku i rozkoszować się nim deszczową jesienią oraz mroźną zimą. Wystarczy, że przygotujemy aksamitny sok wiśniowy, którego rubinowa barwa oraz głębokie walory smakowe przypomną beztroskie chwile wakacji.
Składniki na sok z wiśni
- 1 kg świeżych wiśni
- 1 kg cukru
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
Przygotowanie soku z wiśni
- Wiśnie dokładnie myjemy pod zimną i bieżącą wodą, a następnie osuszamy i drylujemy. Owoce pozbawione pestek przekładamy do wysokiego garnka.
- Do wiśni wsypujemy kilogram cukru i dodajemy sok wyciśnięty z jednej cytryny. Dzięki temu składnikowi nie tylko zyskają więcej smaku, ale także zachowają intensywny kolor.
- Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2-4 godziny do lodówki. Po upływie wyznaczonego czasu zauważymy, że owoce puściły sporo soku.
- Następny etap polega na podgrzaniu mieszanki wiśni, soku z cytryny i cukru na niewielkim ogniu przez 20-25 minut.
- Uzyskany sok z wiśni powinien mieć proporcje ok. 100-200 g cukru na jeden kilogram wiśni. Zanim przelejemy go do czystych i wyparzonych butelek, przecedźmy go przez gęste sitko, gazę lub pieluchę tetrową.
- Jak jeszcze wycisnąć sok z wiśni? W tym celu możemy użyć blendera lub sokowirówki. Pamiętajmy, by w kolejnym kroku przecisnąć zebrany płyn przez czystą gazę.
Sprawdź również: