Zboże smakuje i inspiruje

Ciasto marchewkowe - smaczne i zdrowe!
Ciasto marchewkowe - smaczne i zdrowe! materiały prasowe

Ciasto z marchwii

Składniki:

  • 250 g marchewki
  • 100 g masła
  • 4 łyżki miodu
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 125 ml mleka ryżowego, sojowego lub migdałowego
  • 2 jajka
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 60 g orzechów laskowych i włoskich
  • 100 g cukru trzcinowego

Przygotowanie:

  • Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  • Do garnka włożyć pokrojone na kawałki masło, dodać miód i skórkę startą z pomarańczy, ciągle mieszając roztopić na małym ogniu. Odstawić z ognia. Dodać mleko oraz jajka, wszystko energicznie wymieszać rózgą do ubijania. 
  • Do czystej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, cukier, cynamon, posiekane orzechy, szczyptę soli oraz cukier trzcinowy, dokładnie wymieszać.
  • Do suchych składników wlać mokre, dodać marchewkę i delikatnie, powoli wymieszać łyżką do połączenia się składników. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C., następnie wstawić ciasto i piec przez ok. 45 minut.

Propozycja podania:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego + szczypta soli - roztopić, polać po ostudzonym cieście
  • Dodać kilka kawałków orzechów do dekoracji
  • Podawać ze szklanką soku jabłkowego

Pełnoziarnista babka drożdżowa

Składniki:

  • 500g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 25g świeżych drożdży
  • 75g cukru
  • 5 żółtek
  • 1 laska wanilii
  • szczypta soli
  • 250 ml letniego mleka
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g rodzynek
  • skórka otarta z 2 pomarańczy
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczy

Przygotowanie:

  • Na początku przygotowujemy zaczyn (biga). Drożdże rozcieramy z 2 łyżeczkami cukru i dodajemy 3 łyżki mąki oraz 50 ml mleka i mieszamy. Przykrywamy miseczkę z zaczynem i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce
  • Po godzinie przechodzimy do wyrabiania finalnego ciasta. Do misy miksera stacjonarnego lub do dużej miski , jeśli będziemy wyrabiać ciasto ręcznie, przekładamy zaczyn i rozrabiamy go pozostałym mlekiem. Dodajemy żółtka, cukier, ziarenka wyskrobane z wanilii, skórkę otartą z pomarańczy, pozostałą mąkę oraz sól ale tak by nie dotykała bezpośrednio zaczynu. Wyrabiamy ciasto około 20 minut by było elastyczne.
  • Gdy ciasto ma jednorodną konsystencje dodajemy po kawałeczku miękkie masło i wyrabiamy dalej aż masło całkowicie się wchłonie.
  • Na samym końcu dodajemy rodzynki oraz kandyzowaną skórkę pomarańczy.
  • Ciasto przekładamy do foremki na babkę wysmarowanej masłem i posypanej mąką i ostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Pieczemy około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni . Sprawdzamy czy ciasto jest gotowe nakłuwając drewnianym patyczkiem, sprawdzając czy wyciągnięty patyczek jest już suchy.
Wielkanoc 2016
Wielkanoc 2016INTERIA.PL
materiały prasowe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?