Zboże smakuje i inspiruje
Zboża od zawsze stanowiły kluczowy pokarm we wszystkich kulturach. Jednak z najnowszych danych GUS - Rocznika Statystycznego Rolnictwa wynika, że Polacy spożywają coraz mniej produktów zbożowych. Wiele osób będących na diecie w pierwszej kolejności rezygnuje z ich spożywania, mimo iż według aktualnej Piramidy Zdrowia Instytutu Żywności i Żywienia, zaraz za aktywnością fizyczną, owocami i warzywami, produkty zbożowe powinny stanowić podstawę naszego jadłospisu. Co kryją w sobie te małe ziarenka, z których powstają sprężyste makarony, pachnące chleby, smaczne kasze, i płatki śniadaniowe?
Według badań przeprowadzonych na potrzeby kampanii "Zboże smakuje i inspiruje", ponad 75% Polek zgadza się ze stwierdzeniem, że "jesteś tym, co jesz". Tymczasem zaledwie 3% spożywa codziennie produkty zbożowe takie jak np. makarony czy kasze. Polki najchętniej sięgają po przetwory ze zbóż na śniadanie w formie płatków lub pieczywa. Jednak, jak przekonują specjaliści w codziennej diecie powinny znaleźć się różne rodzaje produktów zbożowych - zarówno pieczywo i płatki, jak i makarony, kasze i mąki.
- Eksperci z zakresu żywienia i dietetyki są zgodni, że podstawą zbilansowanej diety jest różnorodność produktów i posiłków. Im bardziej urozmaicamy nasz jadłospis, tym więcej wartościowych składników dostarczamy do naszego organizmu. Niewłaściwie skomponowana dieta, w której nie są zachowane odpowiednie proporcje pomiędzy produktami z poszczególnych grup, może przyczyniać się do powstawania niedoborów żywieniowych - tłumaczy dietetyk i ekspert kampanii "Zboże smakuje i inspiruje" Ania Jelonek.
Różnorodność ziaren daje duże możliwości ich wykorzystania w produktach zbożowych, ponieważ każdy rodzaj zbóż ma inne właściwości i walory smakowe. To właśnie dzięki różnorodności produkty zbożowe są tak atrakcyjne w naszej kuchni.
- Produkty zbożowe są bardzo istotne w codziennym odżywianiu, ponieważ powinny stanowić dla nas główne źródło energii i znaleźć się w każdym posiłku spożywanym w ciągu dnia. Jeżeli ograniczamy ich spożycie, jesteśmy osłabieni i mamy problemy z koncentracją. Dodatkowo produkty zbożowe dostarczają białko roślinne oraz błonnik pokarmowy, nieodzowny w diecie, są źródłem witamin z grupy B oraz cennych składników mineralnych, takich jak żelazo, miedź, magnez, cynk oraz potas i fosfor - przekonuje dietetyk i ekspert kampanii "Zboże smakuje i inspiruje" Ania Jelonek.
"Zboże smakuje i inspiruje" to druga edycja kampanii, w ramach której prowadzone są działania edukacyjne mające na celu propagowanie wiedzy na temat produktów zbożowych - makaronów, pieczywa, mąk, kasz i płatków. Blog kampanii dostępny jest na stronie kfpz.pl. Program "Rola pieczywa i przetworów zbożowych w codziennej diecie II" finansowany jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Organizatorem programu jest Krajowa Federacja Producentów Zbóż.
Zbożowe inspiracje eksperta kampanii - Anny Jelonek:
Ciasto z marchwii
Składniki:
- 250 g marchewki
- 100 g masła
- 4 łyżki miodu
- skórka z 1 pomarańczy
- 125 ml mleka ryżowego, sojowego lub migdałowego
- 2 jajka
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 60 g orzechów laskowych i włoskich
- 100 g cukru trzcinowego
Przygotowanie:
- Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
- Do garnka włożyć pokrojone na kawałki masło, dodać miód i skórkę startą z pomarańczy, ciągle mieszając roztopić na małym ogniu. Odstawić z ognia. Dodać mleko oraz jajka, wszystko energicznie wymieszać rózgą do ubijania.
- Do czystej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, cukier, cynamon, posiekane orzechy, szczyptę soli oraz cukier trzcinowy, dokładnie wymieszać.
- Do suchych składników wlać mokre, dodać marchewkę i delikatnie, powoli wymieszać łyżką do połączenia się składników. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C., następnie wstawić ciasto i piec przez ok. 45 minut.
Propozycja podania:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego + szczypta soli - roztopić, polać po ostudzonym cieście
- Dodać kilka kawałków orzechów do dekoracji
- Podawać ze szklanką soku jabłkowego
Zbożowe inspiracje Piotra Ceranowicza:
Pełnoziarnista babka drożdżowa
Składniki:
- 500g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 25g świeżych drożdży
- 75g cukru
- 5 żółtek
- 1 laska wanilii
- szczypta soli
- 250 ml letniego mleka
- 100 g miękkiego masła
- 100 g rodzynek
- skórka otarta z 2 pomarańczy
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczy
Przygotowanie:
- Na początku przygotowujemy zaczyn (biga). Drożdże rozcieramy z 2 łyżeczkami cukru i dodajemy 3 łyżki mąki oraz 50 ml mleka i mieszamy. Przykrywamy miseczkę z zaczynem i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce
- Po godzinie przechodzimy do wyrabiania finalnego ciasta. Do misy miksera stacjonarnego lub do dużej miski , jeśli będziemy wyrabiać ciasto ręcznie, przekładamy zaczyn i rozrabiamy go pozostałym mlekiem. Dodajemy żółtka, cukier, ziarenka wyskrobane z wanilii, skórkę otartą z pomarańczy, pozostałą mąkę oraz sól ale tak by nie dotykała bezpośrednio zaczynu. Wyrabiamy ciasto około 20 minut by było elastyczne.
- Gdy ciasto ma jednorodną konsystencje dodajemy po kawałeczku miękkie masło i wyrabiamy dalej aż masło całkowicie się wchłonie.
- Na samym końcu dodajemy rodzynki oraz kandyzowaną skórkę pomarańczy.
- Ciasto przekładamy do foremki na babkę wysmarowanej masłem i posypanej mąką i ostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
- Pieczemy około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni . Sprawdzamy czy ciasto jest gotowe nakłuwając drewnianym patyczkiem, sprawdzając czy wyciągnięty patyczek jest już suchy.