Zboże smakuje i inspiruje

Zboża od zawsze stanowiły kluczowy pokarm we wszystkich kulturach. Jednak z najnowszych danych GUS - Rocznika Statystycznego Rolnictwa wynika, że Polacy spożywają coraz mniej produktów zbożowych. Wiele osób będących na diecie w pierwszej kolejności rezygnuje z ich spożywania, mimo iż według aktualnej Piramidy Zdrowia Instytutu Żywności i Żywienia, zaraz za aktywnością fizyczną, owocami i warzywami, produkty zbożowe powinny stanowić podstawę naszego jadłospisu. Co kryją w sobie te małe ziarenka, z których powstają sprężyste makarony, pachnące chleby, smaczne kasze, i płatki śniadaniowe?

Ciasto marchewkowe - smaczne i zdrowe!
Ciasto marchewkowe - smaczne i zdrowe! materiały prasowe

Według badań przeprowadzonych na potrzeby kampanii "Zboże smakuje i inspiruje", ponad 75% Polek zgadza się ze stwierdzeniem, że "jesteś tym, co jesz". Tymczasem zaledwie 3% spożywa codziennie produkty zbożowe takie jak np. makarony czy kasze. Polki najchętniej sięgają po przetwory ze zbóż na śniadanie w formie płatków lub pieczywa. Jednak, jak przekonują specjaliści w codziennej diecie powinny znaleźć się różne rodzaje produktów zbożowych - zarówno pieczywo i płatki, jak i makarony, kasze i mąki.

- Eksperci z zakresu żywienia i dietetyki są zgodni, że podstawą zbilansowanej diety jest różnorodność produktów i posiłków. Im bardziej urozmaicamy nasz jadłospis, tym więcej wartościowych składników dostarczamy do naszego organizmu. Niewłaściwie skomponowana dieta, w której nie są zachowane odpowiednie proporcje pomiędzy produktami z poszczególnych grup, może przyczyniać się do powstawania niedoborów żywieniowych - tłumaczy dietetyk i ekspert kampanii "Zboże smakuje i inspiruje" Ania Jelonek.

Różnorodność ziaren daje duże możliwości ich wykorzystania w produktach zbożowych, ponieważ każdy rodzaj zbóż ma inne właściwości i walory smakowe. To właśnie dzięki różnorodności produkty zbożowe są tak atrakcyjne w naszej kuchni.

- Produkty zbożowe są bardzo istotne w codziennym odżywianiu, ponieważ powinny stanowić dla nas główne źródło energii i znaleźć się w każdym posiłku spożywanym w ciągu dnia.  Jeżeli ograniczamy ich spożycie, jesteśmy osłabieni i mamy problemy z koncentracją. Dodatkowo produkty zbożowe dostarczają białko roślinne oraz błonnik pokarmowy, nieodzowny w diecie, są źródłem witamin z grupy B oraz cennych składników mineralnych, takich jak żelazo, miedź, magnez, cynk oraz potas i fosfor - przekonuje dietetyk i ekspert kampanii "Zboże smakuje i inspiruje" Ania Jelonek.  

"Zboże smakuje i inspiruje" to druga edycja kampanii, w ramach której prowadzone są działania edukacyjne mające na celu propagowanie wiedzy na temat produktów zbożowych - makaronów, pieczywa, mąk, kasz i płatków. Blog kampanii dostępny jest na stronie kfpz.pl. Program "Rola pieczywa i przetworów zbożowych w codziennej diecie II"  finansowany jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Organizatorem programu jest Krajowa Federacja Producentów Zbóż.

Zbożowe inspiracje eksperta kampanii -  Anny Jelonek:

Ciasto z marchwii

Składniki:

  • 250 g marchewki
  • 100 g masła
  • 4 łyżki miodu
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 125 ml mleka ryżowego, sojowego lub migdałowego
  • 2 jajka
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 60 g orzechów laskowych i włoskich
  • 100 g cukru trzcinowego

Przygotowanie:

  • Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  • Do garnka włożyć pokrojone na kawałki masło, dodać miód i skórkę startą z pomarańczy, ciągle mieszając roztopić na małym ogniu. Odstawić z ognia. Dodać mleko oraz jajka, wszystko energicznie wymieszać rózgą do ubijania. 
  • Do czystej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, cukier, cynamon, posiekane orzechy, szczyptę soli oraz cukier trzcinowy, dokładnie wymieszać.
  • Do suchych składników wlać mokre, dodać marchewkę i delikatnie, powoli wymieszać łyżką do połączenia się składników. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C., następnie wstawić ciasto i piec przez ok. 45 minut.

Propozycja podania:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego + szczypta soli - roztopić, polać po ostudzonym cieście
  • Dodać kilka kawałków orzechów do dekoracji
  • Podawać ze szklanką soku jabłkowego

Zbożowe inspiracje Piotra Ceranowicza:

Pełnoziarnista babka drożdżowa

Składniki:

  • 500g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 25g świeżych drożdży
  • 75g cukru
  • 5 żółtek
  • 1 laska wanilii
  • szczypta soli
  • 250 ml letniego mleka
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g rodzynek
  • skórka otarta z 2 pomarańczy
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczy

Przygotowanie:

  • Na początku przygotowujemy zaczyn (biga). Drożdże rozcieramy z 2 łyżeczkami cukru i dodajemy 3 łyżki mąki oraz 50 ml mleka i mieszamy. Przykrywamy miseczkę z zaczynem i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce
  • Po godzinie przechodzimy do wyrabiania finalnego ciasta. Do misy miksera stacjonarnego lub do dużej miski , jeśli będziemy wyrabiać ciasto ręcznie, przekładamy zaczyn i rozrabiamy go pozostałym mlekiem. Dodajemy żółtka, cukier, ziarenka wyskrobane z wanilii, skórkę otartą z pomarańczy, pozostałą mąkę oraz sól ale tak by nie dotykała bezpośrednio zaczynu. Wyrabiamy ciasto około 20 minut by było elastyczne.
  • Gdy ciasto ma jednorodną konsystencje dodajemy po kawałeczku miękkie masło i wyrabiamy dalej aż masło całkowicie się wchłonie.
  • Na samym końcu dodajemy rodzynki oraz kandyzowaną skórkę pomarańczy.
  • Ciasto przekładamy do foremki na babkę wysmarowanej masłem i posypanej mąką i ostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Pieczemy około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni . Sprawdzamy czy ciasto jest gotowe nakłuwając drewnianym patyczkiem, sprawdzając czy wyciągnięty patyczek jest już suchy.
Wielkanoc 2016
Wielkanoc 2016INTERIA.PL
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas