Zdrowe batoniki z kaszy jaglanej
Prezentujemy ciastka, powstałe z potrzeby zrobienia "zdrowej słodyczy". Błyskawiczne w przygotowaniu, pyszne w smaku. Wprawdzie bogate w węglowodany (żurawina, kasza), ale bezglutenowe i w pełni zdrowe. Z czystym sumieniem możemy dać je dzieciom, a one chętnie spałaszują w zastępstwie sztucznych słodyczy ze sklepu. Adaś nazywa je "wafelkami".
Składniki:
- szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka krowiego, możemy też użyć mleka roślinnego
- szklanka suszonej żurawiny
- pół szklanki pestek słonecznika
- pół szklanki wiórków kokosowych
- pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1 dojrzały banan
- 2 łyżki miodu
- łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
Krok 1: Suchą kaszę prażymy chwilę w rondelku, po czym zalewamy wrzątkiem, następnie odcedzamy. Następnie zalewamy kaszę mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 15 minut, aż całkowicie napęcznieje. Po ugotowaniu chwilę studzimy.
Krok 2: Banana rozgniatamy, dodajemy do niego kaszę oraz wszystkie pozostałe składniki (pestki, mód, orzechy i cynamon). Wszystko razem dokładnie mieszamy na jednolitą masę.
Krok 3: Blaszkę (ok. 25×26-30 cm) wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na niej równomiernie masę.
Krok 4: Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Studzimy i kroimy według upodobania w paseczki lub kwadraciki.
PS Lubię owijać te ciasteczka w papier do pieczenia, bo Adasiowi się je łatwiej je.