Zdrowie tkwi w… kolorach

Warto pamiętać, że w naszej codziennej diecie powinno znajdować się pięć porcji warzyw i owoców. Ich różnorodność pozwoli nam dostarczyć organizmowi odpowiednich ilości składników odżywczych i mikroelementów. Poniżej znajdziecie przepisy na kolorowe i odżywcze dania.

Szakszuka
Szakszukamateriały prasowe

Czerwone na śniadanie - szakszuka

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na oliwie i dodajemy pomidory. Odparowujemy wodę przez kilka minut. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i smażymy przez chwilę. Na warzywach rozbijamy jajka. Przykrywamy patelnię i dusimy tak do momentu, aż białko się zetnie. Doprawiamy słodką papryką, solą i pieprzem. Posypujemy natką pietruszki.

Przepis na tunezyjską szakszukęInteria Kulinaria
Brzoskwinie pod kruszonką
Brzoskwinie pod kruszonkąmateriały prasowe

Żółte i pomarańczowe na deser - brzoskwinie pod kruszonką

Sposób przygotowania

Masło łączymy z mąką i cukrem pudrem. Wyrabiamy i schładzamy masę przez 15 minut w lodówce. Na formę do tarty wykładamy brzoskwinie, które oprószamy kruszonką. Pieczemy do momentu jej zarumienienia, czyli ok. 20 minut. Możemy serwować z gałką lodów waniliowych.

Wykwintny biszkopt z brzoskwiniami i bitą śmietanąInteria Kulinaria
Kanapka z awokado
Kanapka z awokadomateriały prasowe

Zielone na kolację - kanapka z awokado i kiełkami fasoli

Sposób przygotowania

Awokado kroimy na pół i wyciągamy pestkę. Miąższ rozgniatamy i łączymy razem z sokiem z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Powstałą pastą smarujemy pieczywo, kładziemy pokrojonego w plasterki ogórka i posypujemy kiełkami fasoli.

Zmysłowe smaki: Jak obrać i jeść awokadoInteria.tv
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas