Zdrowie tkwi w… kolorach
Warto pamiętać, że w naszej codziennej diecie powinno znajdować się pięć porcji warzyw i owoców. Ich różnorodność pozwoli nam dostarczyć organizmowi odpowiednich ilości składników odżywczych i mikroelementów. Poniżej znajdziecie przepisy na kolorowe i odżywcze dania.

Czerwone na śniadanie - szakszuka
Składniki
- Pomidory krojone bez skórki np. marki Sandra
- Papryka czerwona
- 2 ząbki czosnku
- Cebula
- Natka pietruszki
- 2 jajka
- Oliwa
- Słodka papryka
- Sól, pieprz do smaku
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na oliwie i dodajemy pomidory. Odparowujemy wodę przez kilka minut. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i smażymy przez chwilę. Na warzywach rozbijamy jajka. Przykrywamy patelnię i dusimy tak do momentu, aż białko się zetnie. Doprawiamy słodką papryką, solą i pieprzem. Posypujemy natką pietruszki.

Żółte i pomarańczowe na deser - brzoskwinie pod kruszonką
Składniki
- Brzoskwinie z puszki np. marki Sandra
- 100 g masła
- 100 g cukru pudru
- 200 g mąki pszennej
- Opcjonalnie lody waniliowe
Sposób przygotowania
Masło łączymy z mąką i cukrem pudrem. Wyrabiamy i schładzamy masę przez 15 minut w lodówce. Na formę do tarty wykładamy brzoskwinie, które oprószamy kruszonką. Pieczemy do momentu jej zarumienienia, czyli ok. 20 minut. Możemy serwować z gałką lodów waniliowych.

Zielone na kolację - kanapka z awokado i kiełkami fasoli
Składniki
- Pieczywo razowe
- Awokado
- Łyżka soku z limonki
- Ogórek zielony
- Kiełki fasoli mung np. marki Sandra
- Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Awokado kroimy na pół i wyciągamy pestkę. Miąższ rozgniatamy i łączymy razem z sokiem z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Powstałą pastą smarujemy pieczywo, kładziemy pokrojonego w plasterki ogórka i posypujemy kiełkami fasoli.