Zdrowotny deser, czyli mus ABC

Dlaczego mus ABC? Bo składa się z awokado, bananów i czekolady. Zdrowy deser dla miłośników czekolady. Jednak powinniśmy wiedzieć, że taki mus dostarczy nam sporej dawki potasu, magnezu oraz dobrych tłuszczów.

Mus czekoladowy
Mus czekoladowy123RF/PICSEL

Awokado w swoim składzie zawiera 20-30 proc. tłuszczów. Jest ono bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-9), które regulują stężenie "złego cholesterolu" LDL, podwyższając jednoczenie stężenie "dobrego" cholesterolu HDL. Oprócz tłuszczów awokado jest bogatym źródłem witaminy E (witamina młodości). Znajdziemy także witaminę A, B1, B2, C, PP, K, H, kwas pantotenowy oraz kwas foliowy. Z substancji mineralnych zawiera wapń, potas i fosfor. Jest również dobrym źródłem błonnika (6,3 g na 100 g owocu).

Banany zaś zawierają wszystkie najważniejsze witaminy - A, C, E, K oraz te z grupy B. Nie brakuje w nich także błonnika oraz składników mineralnych - magnezu, fosforu i wapnia. Najwięcej jednak mają potasu. W jednym średniej wielkości bananie, który waży około 100 g, jest aż 358 mg potasu. Tym samym owoce te znajdują się w czołówce produktów, w których znajduje się najwięcej tego obniżającego ciśnienie tętnicze pierwiastka.

Gorzka czekolada również zawiera wiele cennych dla zdrowia składników. W czekoladzie o wysokiej zawartości kakao znaleźć można przede wszystkim: magnez, żelazo, cynk, potas, fosfor, węglowodany, flawonoidy, niacynę, teobrominę, fenyloetyloaminę. Osoby cierpiące na niedobory magnezu powinny spożywać gorzką czekoladę - w jej 100 gramach zawarte jest około 165 mg magnezu, co stawia czekoladę w czołówce produktów bogatych w magnez.

Przekonani o zdrowotnych właściwościach naszego deseru, możemy już przystąpić do jego przygotowania. Potrzebować zatem będziemy: 265 g gorzkiej czekolady, 1/4 szklanki mleka kokosowego, 2 duże, bardzo dojrzałe banany, 2 małe dojrzałe awokado, łyżeczkę esencji waniliowej, pół łyżeczki esencji rumowej, pół łyżeczki esencji pomarańczowej, szczyptę soli morskiej.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Awokado, banany oraz esencje smakowe wraz z odrobiną soli blendujemy na gładką masę. Dodajemy połowę rozpuszczonej czekolady i ponownie ucieramy.

Przekładamy masę do jednej salaterki lub kilku małych miseczek. Dodajemy resztę rozpuszczonej czekolady i delikatnie mieszamy za pomocą wykałaczki. Chodzi o to, by w musie powstały czekoladowe wstążki, które stwardnieją po schłodzeniu.

Mus podajemy po schłodzeniu. (PAP Life)

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas