Ze szparagami i jajkiem
Szparagi umyj, odetnij końcówki, gotuj we wrzątku ze szczyptą cukru.
Składniki dla 4 osób:
- mała cukinia
- 2 świeże ogórki
- pęczek zielonych szparagów
- 2 jajka
- pęczek rzodkiewek
- 10 dag orzechów piniowych
- kilka gałązek natki pietruszki
- 2 łyżki masła klarowanego
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Cukinie i ogórki pokrój wzdłuż na plastry, oprósz solą i pieprzem, odstaw. Szparagi umyj, odetnij końcówki, gotuj we wrzątku ze szczyptą cukru. Jajka ugotuj na twardo. Rzodkiewki pokrój w plastry. Orzeszki upraż na suchej patelni.
2. Cukinie i ogórki usmaż na maśle. Na talerzu rozłóż cukinie z ogórkiem, szparagi, plastry rzodkiewki, jajka. Posyp orzeszkami i posiekaną natką pietruszki.
Czas przygotowania: ok. 40 minut