Żeberka słodko-kwaśne
Pyszne!

Składniki
- 1 i 1/2 kg żeberek
- 2 cebule
- 1/4 szkl. keczupu
- 2/3 szkl. brązowego cukru
- 1/2 szkl. octu jabłkowego
- przyprawy i dodatki
- kawałek imbiru wielkości włoskiego orzecha
- 2 ząbki czosnku
- 1 chili
- 4 łyżeczki sosu worcester
- 2 łyżki masła
- 1/2 laski cynamonu
- sól, kolorowy pieprz
Sposób przygotowania
1. W garnku zagotuj 2 litry posolonej wody. Żeberka umyj, włóż do wrzątku (tak by mięso było przykryte). Gotuj ok. 90 minut. 2. W tym czasie przygotuj glazurę: cebule, czosnek oraz imbir obierz, drobno posiekaj. Chili oczyść, potnij na kawałeczki. W garnku rozgrzej masło, wrzucić posiekane składniki. Smaż je 2-3 minuty, aż staną się szkliste. Dosyp cukier (bez 1 łyżki). Smaż dalej, aż się skarmelizuje. Dolej keczup i ocet jabłkowy. Całość ponownie zagotuj. Włóż laskę cynamonu. Gotuj dalej jeszcze przez 15 minut, często mieszając. Pod koniec gotowania przypraw sosem worcester, solą i resztą cukru. 3. Piekarnik rozgrzej do 175 st. Blachę wyłóż pergaminem. Żeberka wyjmij, osusz, pokrój na porcje. Ułóż je na blasze. Posmaruj ok. 1/3 glazury. Wstaw do piekarnika na 45 minut. W połowie pieczenia mięso posmaruj 1/3 glazury i posyp grubo utłuczonym kolorowym pieprzem. Resztę glazury podawaj jako sos