Żeberka słodko-pikantne
Pomarańcze nadadzą żeberkom niezwykły smak.

Składniki
- 1 kg żeberek
- 3/4 szkl. dżemu pomarańczowego
- sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
- 1/3 szkl. pikantnego keczupu
- 2 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- szczypta mielonego kminku
- 2-3 ziarenka jałowca
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- pieprz ziołowy
- 1 łyżka sosu sojowego
- olej do smażenia
1. Żeberka umyj, osusz i pokrój na 5-6 kawałków. Obsmaż je na oleju. Przełóż do naczynia żaroodpornego posmarowanego 1 łyżką oleju. Czosnek obierz i posiekaj. Cebule obierz, pokrój w plasterki i dodaj czosnek. Podsmaż na tej samej patelni co żeberka. Gdy cebula się zeszkli, dodaj sok z pomarańczy, dżem, keczup i sos sojowy. Wsyp przyprawy (bez papryki), wymieszaj. Gotuj, aż sos odrobinę się zredukuje i zgęstnieje.2. Żeberka polej sosem.Wstaw do piekarnika, przykryj i piecz w 180°C około 2 godzin. Wyjmij, sos z pieczenia przelej do garnuszka.Ponownie wstaw żeberka do piekarnika, włącz grzanie górne i piecz 5 minut. Paprykę leciutko podpraż na suchej patelni. Posyp żeberka. Sos podgrzej, podaj w sosjerce.