Reklama

Reklama

Żeberka słodko-pikantne

Pomarańcze nadadzą żeberkom niezwykły smak.

Składniki

  • 1 kg żeberek
  • 3/4 szkl. dżemu pomarańczowego
  • sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
  • 1/3 szkl. pikantnego keczupu
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • szczypta mielonego kminku
  • 2-3 ziarenka jałowca
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • pieprz ziołowy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • olej do smażenia

1. Żeberka umyj, osusz i pokrój na 5-6 kawałków. Obsmaż je na oleju. Przełóż do naczynia żaroodpornego posmarowanego 1 łyżką oleju. Czosnek obierz i posiekaj. Cebule obierz, pokrój w plasterki i dodaj czosnek. Podsmaż na tej samej patelni co żeberka. Gdy cebula się zeszkli, dodaj sok z pomarańczy, dżem, keczup i sos sojowy. Wsyp przyprawy (bez papryki), wymieszaj. Gotuj, aż sos odrobinę się zredukuje i zgęstnieje.

2. Żeberka polej sosem.Wstaw do piekarnika, przykryj i piecz w 180°C około 2 godzin. Wyjmij, sos z pieczenia przelej do garnuszka.Ponownie wstaw żeberka do piekarnika, włącz grzanie górne i piecz 5 minut. Paprykę leciutko podpraż na suchej patelni. Posyp żeberka. Sos podgrzej, podaj w sosjerce.

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje