Żeberka słodko-pikantne

Pomarańcze nadadzą żeberkom niezwykły smak.

Żeberka podaj z sosem
Żeberka podaj z sosem123RF/PICSEL

1. Żeberka umyj, osusz i pokrój na 5-6 kawałków. Obsmaż je na oleju. Przełóż do naczynia żaroodpornego posmarowanego 1 łyżką oleju. Czosnek obierz i posiekaj. Cebule obierz, pokrój w plasterki i dodaj czosnek. Podsmaż na tej samej patelni co żeberka. Gdy cebula się zeszkli, dodaj sok z pomarańczy, dżem, keczup i sos sojowy. Wsyp przyprawy (bez papryki), wymieszaj. Gotuj, aż sos odrobinę się zredukuje i zgęstnieje.

2. Żeberka polej sosem.Wstaw do piekarnika, przykryj i piecz w 180°C około 2 godzin. Wyjmij, sos z pieczenia przelej do garnuszka.Ponownie wstaw żeberka do piekarnika, włącz grzanie górne i piecz 5 minut. Paprykę leciutko podpraż na suchej patelni. Posyp żeberka. Sos podgrzej, podaj w sosjerce.

Żeberka BBQ - klasyczny przepis na pieczone żeberkaInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas