Żeberka wędzone, duszone z prawdziwkami
Przysmaki z domowej wędzarni proponuje Chef Paul.

Składniki:
- 1 kg żeberek, - 30 dkg świeżych prawdziwków, - 2 łyżki masła, - pieprz i sól do smaku,

Składniki na mieszankę do nacierania:
- 1 łyżeczka mielonej papryki "Chili", - 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu , - 2 łyżeczki soli, - 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku, - 1 łyżeczka sproszkowanej cebuli, - 2 łyżeczki tłuczonego jałowca

Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszanki do nacierania wymieszać. Dokładnie natrzeć mieszanką mięso ze wszystkich stron, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na noc (nie mniej jednak niż 4 godz). Wędzić w około 3-4 godzin w temp. około 60 st. C, aż mięso będzie brązowo złote i miękkie. Oczyścić i umyć grzyby, zalać osoloną wodą i gotować 30 minut, na koniec gotowania dodać masło, część grzybów posiekać (kilka pozostawić w całości). Żeberka ułożyć w brytwannie i dodać grzyby wraz z wywarem, dusić 1 1/2 - 2 godziny. Podawać obsypane grzybami w sosie własnym. Smacznego. Więcej na www.chefpaul.net