Żeberka z tymiankiem
Aromatyczne i smaczne.

Składniki:
- 1,5 kg żeberek wieprzowych, - 1 słoik dżemu pomarańczowego, - 1 szklanka ostrego ketchupu, - 2 pomarańcze, - kilka gałązek tymianku, - 1 cebula, - 2 ząbki czosnku, - 2 łyżki masła, - sól, pieprz, - olej do smażenia
Przygotowanie:
Żeberka oczyścić i podzielić. Cebule i tymianek posiekać, czosnek przecisnąć. Pomarańcze dokładnie umyć i pokroić na półplasterki. W wysokim garnku, na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę i czosnek, dodać dżem, ketchup i tymianek, po zagotowaniu zdjąć z ognia. Żeberka przesmażyć na złoty kolor, oprószyć solą i pieprzem, dodać do marynaty. Tak przygotowane żeberka wstawić na min. 1 h do lodówki, jednak najlepiej zamarynują się, gdy będą leżały w lodówce przez noc. Żeberka ułożyć w brytfance, poprzetykać je plastrami pomarańczy, przykryć i piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku ok. 1 h 30 min. Czas przygotowania min. 4 h. Przepis na 6 osób.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!".
Więcej przepisów na żeberka: