Żelazne prażoki z duszoną karkówką
Jesienne danie, którym zaskoczysz gości.
1. Karkówkę pokroić w plastry w poprzek włókien, rozbić tłuczkiem. Dokładnie obtoczyć w mące pszennej i usmażyć na patelni na oleju do uzyskania złotego koloru. Plastry przełożyć do rondelka, a na tej samej patelni usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Następnie podlać wodą i gotować parę minut.
2. Całość wlać do mięsa i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Żelazne prażoki
Sposób przygotowania:
1. Obrane ziemniaki podzielić: ¼ ugotować do miękkości, ¾ zetrzeć na tarce na drobnym oczku. Połączyć ziemniaki starte z ugotowanymi. Dodać masło, sól oraz cukier do smaku.
2. Następnie ubijając tłuczkiem zagotować. Tak przygotowane prażoki wyłożyć w formie klusek na talerze. Podawać z bitkami wołowymi i sosem.