Reklama

Reklama

Żelazne prażoki z duszoną karkówką

Jesienne danie, którym zaskoczysz gości.

Składniki

  • karkówka np. firmy Gzella - 700g
  • mąka pszenna - 2 – 3 łyżki
  • olej rzepakowy - 3 łyżki
  • cebula - 1 średnia sztuka
  • czosnek - 2 ząbki
  • woda - 2 ½ szklanki
  • sól, pieprz, majeranek do smaku


Sposób przygotowania:

Reklama

1. Karkówkę pokroić w plastry w poprzek włókien, rozbić tłuczkiem. Dokładnie obtoczyć w mące pszennej i usmażyć na patelni na oleju do uzyskania złotego koloru. Plastry przełożyć do rondelka, a na tej samej patelni usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Następnie podlać wodą i gotować parę minut.

2. Całość wlać do mięsa i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Żelazne prażoki

Składniki

  • ziemniaki - 2kg
  • masło - 2 łyżki
  • sól, cukier do smaku

Sposób przygotowania:

1. Obrane ziemniaki podzielić: ¼ ugotować do miękkości, ¾ zetrzeć na tarce na drobnym oczku. Połączyć ziemniaki starte z ugotowanymi. Dodać masło, sól oraz cukier do smaku.

2. Następnie ubijając tłuczkiem zagotować. Tak przygotowane prażoki wyłożyć w formie klusek na talerze. Podawać z bitkami wołowymi i sosem.  


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje