Zielona kuchnia: Takie sałatki je się tylko latem!
Dojrzałe pomidory, zioła, aromatyczny ser i dobroczynna oliwa - ta sałatka cię zachwyci!
Składniki:
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 gałązki tymianku
- 200 g sera owczego
- Skórka z połowy cytryny
- 200 ml oliwy z oliwek
- 200g zielonej fasolki
- Sól
- 4 duże pomidory
- 1 łyżka brązowego cukru
- 300 g młodego szpinaku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2-3 łyżki octu balsamicznego
- Łyżka syropu klonowego
- Pieprz
Przygotowanie:
Czosnek obrać i rozgnieść nożem. Ser pokroić w kostkę, umieścić w zakręcanym słoiku, dodać czosnek, zioła i skórkę z cytryny. Wlać oliwę z oliwek, zakręcić i odstawić na noc.
Zieloną fasolkę gotować w osolonej wodzie ok. 10 minut, odcedzić.
Pomidory poprzekrawać i ułożyć na wysypanej cukrem blasze (powierzchnią cięcia do spodu). Zapiekać 5. minut (funkcja grill), ostudzić, zdjąć skórkę, pokroić na kawałki.
Szpinak dobrze umyć. Ser odcedzić, przy tym zachować oliwę. Odmierzyć 5 łyżek oleju, zmieszać z sokiem z cytryny, octem, syropem klonowym, doprawić solą i pieprzem.
Fasolkę, pomidory i szpinak wymieszać i rozdzielić na 4 porcje. Dodać ser i skropić sosem.