Zielone kanapki
Na patelni grillowej rozgrzej oliwę i obsmaż na chrupiąco kromki chleba.
Składniki na 4 porcje:
- 8 kromek chleba
- szklanka mrożonego zielonego groszku
- pęczek szparagów, obranych i rozkrojonych wzdłuż na pół
- 250 g kremowego twarożku
- skórka starta z cytryny i sok
- łyżka oliwy
- szklanka mięty
- 1/3 szklanki startego twardego sera
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Na patelni grillowej rozgrzej oliwę i obsmaż na chrupiąco kromki chleba.
2. Zblanszuj groszek i szparagi (2-3 minuty). Następnie odcedź i zahartuj w zimnej wodzie.
3. Zmiksuj na gładką pastę twarożek, po połowie groszku i szparagów oraz skórkę cytrynową i sok z cytryny.
4. Resztę szparagów i groszku wymieszaj z oliwą i przypraw. 5. Posmaruj chleb pastą, dodaj warzywa. Posyp miętą i serem.