Zielone knedle z kurkami
Szpinak rozmroź, osącz. Bułkę pokrój w malutką kostkę, wymieszaj z mąką.
Składniki na 4 porcje:
Knedle:
- 10 dag mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
- po 1 łyżce posiekanych ziół: natki selera, pietruszki, koperku, bazylii, szałwii
- 1 słodka cebula
- 1 ząbek czosnku
- 25 dag czerstwej bułki
- 8 dag mąki pszennej
- 3 jajka
- 15 dag żółtego sera
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Sos:
- 25 dag kurek
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3/4 szkl. mleka
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Szpinak rozmroź, osącz. Bułkę pokrój w malutką kostkę, wymieszaj z mąką. Ser zetrzyj na grube wiórki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Dodaj szpinak, dopraw i duś 3-4 minuty. Odstaw do przestudzenia. Dodaj pieczywo, mąkę, zioła, ser i jajka. Wymieszaj. Mokrymi rękami uformuj kuleczki i gotuj je w osolonej wrzącej wodzie przez ok. 15 minut.
2. Kurki dokładnie oczyść, podsmaż na 1/2 masła. Resztę rozpuść w rondelku, oprósz mąką. Mieszając, wlewaj mleko i śmietanę. Podgrzewaj, aż sos zgęstnieje. Wrzuć kurki i natkę, gotuj 10 minut. Polej gorące knedle.Zamiast kurek: Kurki możesz zastąpić plasterkami podsmażonych boczniaków lub pieczarek.
Czas przygotowania: ok. 50 min