Zielone knedle z kurkami

Szpinak rozmroź, osącz. Bułkę pokrój w malutką kostkę, wymieszaj z mąką.

Składniki na 4 porcje:

Reklama

Knedle:

  • 10 dag mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
  • po 1 łyżce posiekanych ziół: natki selera, pietruszki, koperku, bazylii, szałwii
  • 1 słodka cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 25 dag czerstwej bułki
  • 8 dag mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 15 dag żółtego sera
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

 Sos:

  • 25 dag kurek
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3/4 szkl. mleka
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:


1. Szpinak rozmroź, osącz. Bułkę pokrój w malutką kostkę, wymieszaj z mąką. Ser zetrzyj na grube wiórki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Dodaj szpinak, dopraw i duś 3-4 minuty. Odstaw do przestudzenia. Dodaj pieczywo, mąkę, zioła, ser i jajka. Wymieszaj. Mokrymi rękami uformuj kuleczki i gotuj je w osolonej wrzącej wodzie przez ok. 15 minut.

2. Kurki dokładnie oczyść, podsmaż na 1/2 masła. Resztę rozpuść w rondelku, oprósz mąką. Mieszając, wlewaj mleko i śmietanę. Podgrzewaj, aż sos zgęstnieje. Wrzuć kurki i natkę, gotuj 10 minut. Polej gorące knedle.Zamiast kurek: Kurki możesz zastąpić plasterkami podsmażonych boczniaków lub pieczarek.

Czas przygotowania: ok. 50 min



Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje