Zielone trójkąciki z wędliną i dipem
Najesz się do syta!
Sposób przygotowania
1. Ciasto: jarmuż umyj i wytnij najgrubsze części łodyg. Dobrze jest używać mrożonego jarmużu, bo mrożenie likwiduje jego lekką goryczkę. Wrzuć na rozgrzany olej i podsmaż. Zsuń na bok patelni, a na wolnej części zeszklij posiekaną szalotkę i czosnek. Wymieszaj z jarmużem i duś kolejne 10-15 minut, by gałązki zmiękły. Dopraw chili i solą. Odstaw do przestygnięcia i zmiksuj na gładko. Jarmuż możesz zastąpić mrożonym szpinakiem lub dodać do ciasta sproszkowany brokuł.
2. Jajka ubij z mlekiem, wodą i przestudzonym masłem. Dosyp przesianą mąkę. Zmiksuj, dodając jarmuż, na gładkie ciasto. Odstaw na 20 minut.
3. Zrób dip: jogurt wymieszaj z majonezem i chrzanem. Dopraw solą i pieprzem. Możesz też dla zaostrzenia smaku i dodania koloru, dodać pastę wasabi.
4. Naleśniki usmaż na suchej patelni - do smażenia pierwszego, który często się nie udaje, dodaj odrobinę oleju. Na każdy naleśnik nałóż po plasterku szynki i posyp go parmezanem. Zawiń w trójkąciki. Podawaj ze schłodzonym dipem.