Zielone trójkąciki z wędliną i dipem
Najesz się do syta!

Składniki
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. mleka
- 1/3 szkl. wody gazowanej
- 2 jajka
- 15 dag liści jarmużu, świeżego lub mrożonego
- 1 szalotka
- 3 łyżki roztopionego masła
- 1 ząbek czosnku
- szczypta chili
- sól
- olej
- nadzienie
- 20 dag szynki gotowanej lub wędzonej
- 5–6 łyżek startego sera typu parmezan
- dip
- 1 mały jogurt naturalny
- 1 jajko
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki chrzanu
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Ciasto: jarmuż umyj i wytnij najgrubsze części łodyg. Dobrze jest używać mrożonego jarmużu, bo mrożenie likwiduje jego lekką goryczkę. Wrzuć na rozgrzany olej i podsmaż. Zsuń na bok patelni, a na wolnej części zeszklij posiekaną szalotkę i czosnek. Wymieszaj z jarmużem i duś kolejne 10-15 minut, by gałązki zmiękły. Dopraw chili i solą. Odstaw do przestygnięcia i zmiksuj na gładko. Jarmuż możesz zastąpić mrożonym szpinakiem lub dodać do ciasta sproszkowany brokuł. 2. Jajka ubij z mlekiem, wodą i przestudzonym masłem. Dosyp przesianą mąkę. Zmiksuj, dodając jarmuż, na gładkie ciasto. Odstaw na 20 minut. 3. Zrób dip: jogurt wymieszaj z majonezem i chrzanem. Dopraw solą i pieprzem. Możesz też dla zaostrzenia smaku i dodania koloru, dodać pastę wasabi. 4. Naleśniki usmaż na suchej patelni - do smażenia pierwszego, który często się nie udaje, dodaj odrobinę oleju. Na każdy naleśnik nałóż po plasterku szynki i posyp go parmezanem. Zawiń w trójkąciki. Podawaj ze schłodzonym dipem.