Reklama

Reklama

Zielony krążek z salami

Pyszne i sycące ciasto na słono. Ten smak przypadnie wam do gustu!

Składniki

  • 1 brokuł (ok. 50 dag)
  • 1 jajko
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 1/2 awokado
  • 7 łyżek otrąb (np. orkiszowych)
  • 1 łyżka oregano
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Składniki

  • 1 szklanka grubo startej mozzarelli
  • 1 czerwona cebula
  • 2 pieczarki
  • 12 plasterków salami
  • oliwa
  • 3 gałązki natki

Sposób przygotowania

1. Spód: brokuł podziel na różyczki, ugotuj w posolonej wodzie (15 minut). Odcedź, osącz, rozgnieć widelcem, wystudź. Mozzarellę zetrzyj na tarce o dużych otworkach. Awokado obierz, miąższ rozgnieć widelcem. Dodaj do brokułów razem z otrębami i serem. Wbij jajko. Przypraw oregano, obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem. Masę wymieszaj, odstaw na 15 minut. Blachę z piekarnika wyłóż pergaminem. Narysuj na nim koło o śr. ok. 30 cm. Rozsmaruj na nim brokułowe ciasto. Piecz 20 minut w 220 st., aż spód będzie zwarty i lekko się zrumieni. 

2. Wierzch: cebulę obierz, pokrój w krążki. Pieczarki oczyść, potnij w plasterki. Spód posyp mozzarellą. Ułóż pieczarki, salami oraz cebulę. 

3. Krążek piecz ok. 10 minut w 220 st. (aż ser zacznie się topić). Gorącą pizzę skrop oliwą (najlepiej smakową, np. czosnkową). Natkę (ew. kolendrę) opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek. Posyp nimi upieczoną pizzę

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje