Zielony krążek z salami
Pyszne i sycące ciasto na słono. Ten smak przypadnie wam do gustu!

Składniki
- 1 brokuł (ok. 50 dag)
- 1 jajko
- 1 kulka sera mozzarella
- 1/2 awokado
- 7 łyżek otrąb (np. orkiszowych)
- 1 łyżka oregano
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 1 szklanka grubo startej mozzarelli
- 1 czerwona cebula
- 2 pieczarki
- 12 plasterków salami
- oliwa
- 3 gałązki natki
Sposób przygotowania
1. Spód: brokuł podziel na różyczki, ugotuj w posolonej wodzie (15 minut). Odcedź, osącz, rozgnieć widelcem, wystudź. Mozzarellę zetrzyj na tarce o dużych otworkach. Awokado obierz, miąższ rozgnieć widelcem. Dodaj do brokułów razem z otrębami i serem. Wbij jajko. Przypraw oregano, obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem. Masę wymieszaj, odstaw na 15 minut. Blachę z piekarnika wyłóż pergaminem. Narysuj na nim koło o śr. ok. 30 cm. Rozsmaruj na nim brokułowe ciasto. Piecz 20 minut w 220 st., aż spód będzie zwarty i lekko się zrumieni. 2. Wierzch: cebulę obierz, pokrój w krążki. Pieczarki oczyść, potnij w plasterki. Spód posyp mozzarellą. Ułóż pieczarki, salami oraz cebulę. 3. Krążek piecz ok. 10 minut w 220 st. (aż ser zacznie się topić). Gorącą pizzę skrop oliwą (najlepiej smakową, np. czosnkową). Natkę (ew. kolendrę) opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek. Posyp nimi upieczoną pizzę