Zielony krem z nutą mięty
Lekka zupa, w sam raz na lato.
Sposób przygotowania
1. Bulion mocno podgrzej. Świeży groszek łuskany i w strączkach, brokuł oraz listki mięty opłucz, dobrze osusz. Groszek (obydwa rodzaje) wrzuć do bulionu i gotuj 8-10 minut (mrożony tylko 3-4 minuty). Dopraw gałką muszkatołową i ew. solą. Dodaj listki mięty i brokuł. Gotuj 1-2 minuty.
2. Zdejmij garnek z ognia. Do śmietany domieszaj 1 łyżkę wazową zupy. Wlej z powrotem do garnka z zupą. Podgrzej na wolnym ogniu. Zmiksuj na idealnie gładki krem, ew. przetrzyj przez sitko, by pozbyć się twardszych łusek groszku.
3. Kromki chleba płytko natnij w kratkę. Czosnek obierz, posiekaj. Masło rozgrzej na patelni, wrzuć czosnek. Włóż pieczywo, podsmaż z obu stron na rumiano. Połam na kosteczki. Zupę rozlej do kokilek. Udekoruj grzankami i strączkami groszku.