Ziemniaczana miska
Sałatka dla miłośników dań z ziemniaków

Składniki
- 1/2 główki sałaty (najlepiej lollo bianco)
- 30 dag upieczonego mięsa z kurczaka
- 40 dag młodych ziemniaków
- 1 mała czerwona cebula
- 1/2 szkl. mrożonego groszku
- SOS:
- 1 opak. serka wiejskiego (ok. 20 dag)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka musztardy chrzanowej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
- biały pieprz
4 osób
Sposób przygotowania
1. Przygotuj sos: jajko ugotuj na półtwardo (włóż je do zimnej wody, podgrzewaj, aż zacznie wrzeć, gotuj 6 minut. Wyjmij, przelej zimną wodą, obierz ze skorupki. Serek wymieszaj z musztardą i sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Włóż pokrojone jajko i zmiksuj na gładki sos.
2. Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Pod sam koniec gotowania dorzuć groszek, gotuj 1 minutę, osącz. Gdy ziemniaki ostygną, przekrój je na połówki. Mięso pokrój na małe kawałki. Cebulę obierz, pokrój na talarki. Sałatę umyj, osusz i porwij.
3. Wszystkie składniki sałatki połącz, polej sosem, delikatnie przemieszaj. Chłodź co najmniej 30 minut.