Ziemniaczane harmonijki z wędzonką
Ciekawy pomysł na ziemniaki. W takiej formie można je podawać jako samodzielne danie lub dodatek. Spróbuj, a na stałe zagoszczą na twoim stole - smakują obłędnie!
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki wyszoruj i opłucz. Gałązki koperku opłucz. Włóż do garnka z wodą, zagotuj, posól. Wrzuć ziemniaki i gotuj przez 5 minut. Odcedź je i wyłóż na talerz, by trochę przestygły. 4 łyżki oleju wymieszaj z ziołami, ostrą papryką, solą oraz pieprzem (i ew. 1 łyżeczką musztardy).
2. Boczek pokrój na cienkie kwadratowe plasterki. Podsmaż je krótko na suchej patelni. Po zdjęciu z ognia posyp słodką papryką. Czosnek obierz i pokrój w plasterki.
3. Ziemniaki ponacinaj do 2/3 głębokości. Posmaruj przygotowanym olejem. W nacięcia powkładaj plasterki boczku oraz czosnku. Blachę wyłóż pergaminem i rozłóż na nim ziemniaki. Piecz w 200 st. przez 30 minut. Posyp szczypiorkiem i od razu podawaj, np. z mlekiem zsiadłym albo dipem serowo-ziołowym.
Pyszny dip serowy
5 dag sera feta rozetrzyj widelcem z 4 łyżkami jogurtu lub maślanki. Wymieszaj z 1 łyżką posiekanego tymianku. Dopraw pieprzem.