Reklama

Reklama

Ziemniaczane harmonijki z wędzonką

Ciekawy pomysł na ziemniaki. W takiej formie można je podawać jako samodzielne danie lub dodatek. Spróbuj, a na stałe zagoszczą na twoim stole - smakują obłędnie!

Czas przyrządzenia: 15 min + pieczenie
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 60 dag równych, niewielkich młodych ziemniaków
  • 15 dag wędzonego boczku w kawałku
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 gałązki koperku
  • szczypta majeranku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • pieprz
  • sól
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki wyszoruj i opłucz. Gałązki koperku opłucz. Włóż do garnka z wodą, zagotuj, posól. Wrzuć ziemniaki i gotuj przez 5 minut. Odcedź je i wyłóż  na talerz, by trochę przestygły.  4 łyżki oleju wymieszaj z ziołami, ostrą papryką, solą oraz pieprzem (i ew. 1 łyżeczką musztardy).

Reklama

2. Boczek pokrój na cienkie kwadratowe plasterki.  Podsmaż je krótko na suchej  patelni. Po zdjęciu z ognia posyp słodką papryką. Czosnek obierz  i pokrój w plasterki.

3. Ziemniaki ponacinaj do 2/3 głębokości. Posmaruj przygotowanym olejem. W nacięcia powkładaj plasterki boczku oraz czosnku. Blachę wyłóż pergaminem i rozłóż na nim ziemniaki. Piecz w 200 st. przez 30 minut. Posyp szczypiorkiem i od razu podawaj, np. z mlekiem zsiadłym albo dipem serowo-ziołowym.

Pyszny dip serowy

5 dag sera feta rozetrzyj widelcem z 4 łyżkami jogurtu lub maślanki. Wymieszaj z 1 łyżką posiekanego tymianku. Dopraw pieprzem.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: danie z ziemniaków

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje