Ziemniaczane harmonijki z wędzonką

Ciekawy pomysł na ziemniaki. W takiej formie można je podawać jako samodzielne danie lub dodatek. Spróbuj, a na stałe zagoszczą na twoim stole - smakują obłędnie!

Ziemniaczane harmonijki z wędzonką
Ziemniaczane harmonijki z wędzonką123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki wyszoruj i opłucz. Gałązki koperku opłucz. Włóż do garnka z wodą, zagotuj, posól. Wrzuć ziemniaki i gotuj przez 5 minut. Odcedź je i wyłóż  na talerz, by trochę przestygły.  4 łyżki oleju wymieszaj z ziołami, ostrą papryką, solą oraz pieprzem (i ew. 1 łyżeczką musztardy).

2. Boczek pokrój na cienkie kwadratowe plasterki.  Podsmaż je krótko na suchej  patelni. Po zdjęciu z ognia posyp słodką papryką. Czosnek obierz  i pokrój w plasterki.

3. Ziemniaki ponacinaj do 2/3 głębokości. Posmaruj przygotowanym olejem. W nacięcia powkładaj plasterki boczku oraz czosnku. Blachę wyłóż pergaminem i rozłóż na nim ziemniaki. Piecz w 200 st. przez 30 minut. Posyp szczypiorkiem i od razu podawaj, np. z mlekiem zsiadłym albo dipem serowo-ziołowym.

Pyszny dip serowy

5 dag sera feta rozetrzyj widelcem z 4 łyżkami jogurtu lub maślanki. Wymieszaj z 1 łyżką posiekanego tymianku. Dopraw pieprzem.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas