Ziemniaczane krążki z rabarbarem
Możesz upiec ich od razu większą ilość. Bo dzięki kilku prostym dodatkom twoje ciastka będą równie dobrze smakowały zaraz po upieczeniu, jak i jeszcze przez kilka kolejnych dni.

Składniki
- CIASTO:
- 3 szkl. mąki
- 10 dag stopionego masła
- 1/2 szkl. cukru
- 1/2 szkl. letniego mleka
- 3 dag drożdży
- 2 jajka
- 2 małe ziemniaki
- OBŁOŻENIE:
- 2 op. budyniu waniliowego
- 4 łyżki cukru
- 2 szkl. mleka
- 1 szkl. soku jabłkowego
- 4 gałązki rabarbaru
- KRUSZONKA:
- po 15 dag mąki i masła
- 4–5 łyżek cukru
Sposób przygotowania
1. Ciasto: ziemniaki obierz, ugotuj. Przeciśnij je przez praskę i wystudź. Drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru. Dodaj 2 łyżki mąki i tyle mleka, by powstał gęsty zaczyn. Odstaw go do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę wsyp do miseczki. Dodaj resztę cukru, jajka, pozostałe mleko i ziemniaki (dzięki nim ciasto zachowa świeżość przez kilka dni). Dołóż zaczyn. Zagnieć ciasto, wlewając masło. Odstaw je na godzinę do wyrośnięcia. 2. Obłożenie: rabarbar oczyść, pokrój na kawałki. Gotuj je ok. 5 minut w soku jabłkowym. Odcedź, wystudź. Krem: z mleka, cukru oraz proszku budyniowego ugotuj gęsty budyń. Kruszonka: zagnieć składniki. Z ciasta uformuj placuszki. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem. Na każdym połóż porcję budyniu i rabarbaru. Posyp kruszonką. Bułeczki piecz ok. 25 minut w temp. 175 ºC.