Reklama

Reklama

Ziemniaczane specjały

Jeśli chodzi o ziemniaki, to kuchnia polska jest bardzo kreatywna. Możesz do woli wybierać w przepisach na babki i kluski. A ich przygotowanie wcale nie jest trudne!

Kresowa babka kartoflana z boczkiem

Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 jajka
  • 3 duże cebule
  • 20 dag wędzonego chudego boczku (ew. innej wędliny)
  • sól
  • pieprz
  • suszony majeranek
  • gałka muszkatołowa
  • tłuszcz i mąka do przygotowania formy

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki obierz, opłucz, potem zetrzyj na tarce o małych otworach, jak na placki ziemniaczane. Jeśli do babki używasz młodych ziemniaków, dobrze je odciśnij. 

2. Jajka umyj, rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do startych ziemniaków. Dołóż śmietanę. Wsyp obie mąki oraz sól, pieprz, majeranek i gałkę (do smaku). 

3. Boczek potnij w równą kostkę. Cebule obierz, posiekaj. Na rozgrzaną patelnię wrzuć boczek, smaż, aż się zrumieni. Dołóż cebule i smaż chwilę. Dodaj do masy ziemniaczanej. 

4. Białka ubij. Domieszaj do masy ziemniaczanej. Dużą formę na babkę posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Nałóż masę ziemniaczaną. Piecz ok. 95 minut w 200˚C. 

Reklama

Mazurskie farszynki

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 4 gałązki natki
  • 1 cebula
  • 30 dag wędliny
  • 15 dag żółtego sera
  • sól
  • pieprz;

Składniki - dodatkowo

  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki obierz, gotuj ok. 20 minut w posolonym wrzątku. Odcedź, zmiel i wystudź. Cebulę obierz, posiekaj. Wędlinę pokrój w kostkę. Cebulę zeszklij na oleju. Dołóż wędlinę, smaż, aż się zrumieni. Żółty ser zetrzyj. 

2. Ziemniaki zagnieć z mąką i jajkiem. Ciasto przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj z posiekaną natką. Uformuj z niego placuszki. Nałóż na nie wędlinę i ser. Zlep, formując kotlety. Obtocz je w bułce tartej i usmaż na oleju. 

Kartacze nadziewane mięsem



Składniki

  • 1 kg mączystych ziemniaków (Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun)
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 cebula
  • 1 jajko lok. 50 dag mięsa wołowego (pręga, rostbef)
  • sól
  • pieprz
  • suszony majeranek i lubczyk;

Składniki - dodatkowo

  • 2 obrane i posiekane cebule oraz olej do polania

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki obierz, połowę ugotuj, resztę zetrzyj. Starte ziemniaki dobrze odciśnij. Cebulę obierz. Ugotowane ziemniaki oraz cebulę zmiel albo przeciśnij przez praskę. Dodaj do nich surowe ziemniaki oraz mąkę ziemniaczaną. Wbij jajko. Ciasto przypraw solą oraz pieprzem. Dobrze wyrób. Mięso zmiel. Przypraw solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Nabieraj porcje ciasta. Formuj z nich placuszki. Nałóż porcję mięsnego farszu. Dobrze zlep, formując owalne kluski. 

2. Kartacze włóż delikatnie do posolonego wrzątku. Gotuj ok. 35 minut (15 minut od momentu wypłynięcia). Podawaj polane cebulką zrumienioną na oleju. 

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje