Ziemniaczane specjały

Jeśli chodzi o ziemniaki, to kuchnia polska jest bardzo kreatywna. Możesz do woli wybierać w przepisach na babki i kluski. A ich przygotowanie wcale nie jest trudne!

Babka ziemniaczana
Babka ziemniaczana123RF/PICSEL

Kresowa babka kartoflana z boczkiem

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki obierz, opłucz, potem zetrzyj na tarce o małych otworach, jak na placki ziemniaczane. Jeśli do babki używasz młodych ziemniaków, dobrze je odciśnij. 

2. Jajka umyj, rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do startych ziemniaków. Dołóż śmietanę. Wsyp obie mąki oraz sól, pieprz, majeranek i gałkę (do smaku). 

3. Boczek potnij w równą kostkę. Cebule obierz, posiekaj. Na rozgrzaną patelnię wrzuć boczek, smaż, aż się zrumieni. Dołóż cebule i smaż chwilę. Dodaj do masy ziemniaczanej. 

4. Białka ubij. Domieszaj do masy ziemniaczanej. Dużą formę na babkę posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Nałóż masę ziemniaczaną. Piecz ok. 95 minut w 200˚C. 

Farszynki
Farszynki123RF/PICSEL

Mazurskie farszynki

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki obierz, gotuj ok. 20 minut w posolonym wrzątku. Odcedź, zmiel i wystudź. Cebulę obierz, posiekaj. Wędlinę pokrój w kostkę. Cebulę zeszklij na oleju. Dołóż wędlinę, smaż, aż się zrumieni. Żółty ser zetrzyj.

2. Ziemniaki zagnieć z mąką i jajkiem. Ciasto przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj z posiekaną natką. Uformuj z niego placuszki. Nałóż na nie wędlinę i ser. Zlep, formując kotlety. Obtocz je w bułce tartej i usmaż na oleju.

Kartacze z mięsem
Kartacze z mięsem123RF/PICSEL

Kartacze nadziewane mięsem

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki obierz, połowę ugotuj, resztę zetrzyj. Starte ziemniaki dobrze odciśnij. Cebulę obierz. Ugotowane ziemniaki oraz cebulę zmiel albo przeciśnij przez praskę. Dodaj do nich surowe ziemniaki oraz mąkę ziemniaczaną. Wbij jajko. Ciasto przypraw solą oraz pieprzem. Dobrze wyrób. Mięso zmiel. Przypraw solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Nabieraj porcje ciasta. Formuj z nich placuszki. Nałóż porcję mięsnego farszu. Dobrze zlep, formując owalne kluski. 

2. Kartacze włóż delikatnie do posolonego wrzątku. Gotuj ok. 35 minut (15 minut od momentu wypłynięcia). Podawaj polane cebulką zrumienioną na oleju. 

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas