Ziemniaczane specjały

Babka ziemniaczana
Babka ziemniaczana123RF/PICSEL

Kresowa babka kartoflana z boczkiem

Składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 jajka
  • 3 duże cebule
  • 20 dag wędzonego chudego boczku (ew. innej wędliny)
  • sól
  • pieprz
  • suszony majeranek
  • gałka muszkatołowa
  • tłuszcz i mąka do przygotowania formy
8 porcji

Sposób przygotowania

Farszynki
Farszynki123RF/PICSEL

Mazurskie farszynki

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 4 gałązki natki
  • 1 cebula
  • 30 dag wędliny
  • 15 dag żółtego sera
  • sól
  • pieprz;

- dodatkowo

  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
6 porcji

Sposób przygotowania

Kartacze z mięsem
Kartacze z mięsem123RF/PICSEL

Kartacze nadziewane mięsem

Składniki

  • 1 kg mączystych ziemniaków (Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun)
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 cebula
  • 1 jajko lok. 50 dag mięsa wołowego (pręga, rostbef)
  • sól
  • pieprz
  • suszony majeranek i lubczyk;

- dodatkowo

  • 2 obrane i posiekane cebule oraz olej do polania

Sposób przygotowania

Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?