Ziemniaczane talarki
Świetnie smakują z barszczem!
Sposób przygotowania
Grzyby mocz przez noc. Następnego dnia gotuj 45 min w wodzie, w której się moczyły. Odcedź. Wywar zachowaj. Grzyby posiekaj. Kapustę odciśnij, przełóż do garnka. Zalej wywarem z grzybów. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na 2 łyżkach oleju. Dodaj do kapusty. Dołóż listek laurowy, ziele i jałowiec. Duś 35 minut. Dodaj grzyby i gotuj jeszcze 15 minut. Farsz odcedź, wystudź. Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj w posolonej wodzie. Odcedź, przeciśnij przez praskę, wymieszaj z jajkami i mąką. Przypraw solą i gałką. Z ciasta uformuj placuszki. Na połowę nałóż farsz. Przykryj resztą placuszków. Zlep brzegi. Rozgrzewaj porcje oleju. Kładź talarki, usmaż je na rumiano. Osącz z tłuszczu na ręczniku papierowym.