Ziemniaczany hipek

Składniki na dwie porcje. Czas: około 50 minut. Porcja: 210 kcal.

Hipka przyrządzisz z ziemniaków ugotowanych w mundurkach
Hipka przyrządzisz z ziemniaków ugotowanych w mundurkach©123RF/PICSEL

Składniki

  • po 2 duże i małe ziemniaki
  • 1/2 brokułu
  • 1 marchewka
  • pół czerwonej papryki
  • szczypior
  • oliwa
  • szpinak
  • oliwki
  • pieprz
  • 3 łyżki serka śmietankowego
  • 1 łyżka majonezu
  • masło
  • sól
  • 1 mały ząbek czosnku
  • szynka

Ziemniaki wyszoruj, wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj w mundurkach do miękkości (mniejsze wyjmij wcześniej). Pół brokułu podziel na różyczki, wrzuć do osobnego naczynia z osoloną wodą i łyżką oliwy. Gotuj 15 min.

5 minut przed końcem gotowania wrzuć obraną i pokrojoną w plastry marchewkę. Paprykę opłucz, pokrój w paski. Liście szpinaku opłucz i zblanszuj na patelni.

Dodaj łyżkę masła. Obok szpinaku na patelni ułóż osączone różyczki brokułu i marchewkę. Chwilę ogrzewaj, dopraw solą. Rozłóż na talerzach razem z papryką.

Duże ziemniaki posmaruj masłem, opiekaj 10 min w 200 st. Rozkrój do połowy, wydrąż część miąższu. W otworze umieść dip z serka, majonezu, czosnku, soli i pieprzu do smaku. Zrób język z szynki, zęby ze szczypiorku, uszy z połówek małych ziemniaków i oliwkowe oczy. Podawaj z warzywami.

By zachować cenne składniki, wrzucaj warzywa do małej ilości wrzątku i gotuj krótko pod przykryciem. Pozostałą wodę (wywar) przeznacz np. na sos – w ten sposób ocalisz witaminy, które wypłukały się w trakcie gotowania.

Proste przekąski dla dzieciInteria Kulinaria
Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?