Ziemniaki faszerowane
Mielone w doborowym towarzystwie.

Składniki:
- 8 dużych ziemniaków
- 50 dag mięsa mielonego
- 2 marchewki
- cebula
- łyżka oleju
- 2 łyżeczki przyprawy do mielonego mięsa
- ostra papryka
- natka pietruszki
- sól pieprz
Przygotowanie:
1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Cebulę obierz, posiekaj w kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, zeszklij cebulę, dodaj mięso, przyprawy, smaż 10 minut. Marchew obierz, umyj, zetrzyj na tarce. Dodaj do mięsa, wymieszaj, smaż 2 minuty.
2. Ziemniaki przekrój na połówki, wydrąż z nich środki. Miąższ posiekaj drobno, wymieszaj z mięsem i marchewką, lekko podsmaż. Ziemniaki nadziewaj farszem, ułóż w naczyniu żaroodpornym, piecz 30 minut w temp. 180˚C. Podawaj na ciepło z jogurtem i majonezem oraz sałatką.