Ziemniaki z jajkami
Smaczny obiad, którego nie będziesz w stanie zepsuć.
Składniki:
- 80 dag młodych ziemniaków
- 4 jajka
- 2 garści świeżych ziół
- 4 dag masła
- 3 dag mąki
- 300 ml wywaru mięsnego
- 150 ml kremówki 30 proc.
- sól, pieprz
- ocet, cukier
Przygotowanie:
1. Młode ziemniaki starannie oczyść, wrzuć do garnka z osolonym wrzątkiem i ugotuj do miękkości. Możesz też wykorzystać stare ziemniaki (najlepiej niewielkie, podobnej wielkości), ugotować je w mundurkach, przestudzić, a potem obrać z łupinek.
2. W międzyczasie, w osobnym naczyniu z osoloną wodą ugotuj na twardo jajka (8-10 minut). Ostudź je lekko i obierz ze skorupek.
3. Świeże zioła (natka, koperek, szczypiorek lub inne ulubione) umyj starannie pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym, a potem posiekaj.
4. W rondelku lub większej patelni rozgrzej masło. Gdy się rozpuści, oprósz je mąką. Cały czas mieszając, przygotuj jasnozłotą zasmażkę. Dalej mieszając, stopniowo dolewaj do niej zimny bulion mięsny (może być z kostki).
5. Gotuj całość na małym ogniu (co pewien czas mieszając, by nie powstały grudki) około 20 minut. Na koniec sos połącz z kremówką. Ogrzewaj jeszcze chwilę, zdejmij z ognia.
6. Do sosu wsyp posiekane zioła, wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz odrobiną octu. Sos ziołowo-śmietanowy rozlej do głębokich talerzy. Włóż ugotowane ziemniaki i połówki jajek.