Zimowa zapiekanka z dyni i słodkich ziemniaków

To nic, że jest w niej mnóstwo sera i na pewno jest kaloryczna. Zimowa zapiekanka z dynią i batatami na pewno wprawi nas w dobry nastrój w zimowy dzień. A za sprawą orientalnych przypraw, także rozgrzeje.

Zapiekanka z dynią
Zapiekanka z dynią123RF/PICSEL

Imbir, który dodamy do tej zapiekanki, posiada bardzo szerokie spektrum działania - antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwpasożytnicze, przeciwutleniające. Od stuleci używany jest jako środek na przeziębienie i katar. Ma także właściwości przeciwbólowe - leki na bazie imbiru stosowane są w terapii migren, działa także antyobrzękowo, ze względu na swoje moczopędne działanie.

Do przygotowania zimowej zapiekanki potrzebujemy: 500 g dyni, 200 g słodkich ziemniaków, 200 g sera Roquefort, 200 g twardego sera typu gruyere, łyżkę śmietany, po łyżeczce przypraw: kurkumy, kminku, curry, imbiru.

Obieramy i kroimy warzywa w plastry. Wrzucamy je do wrzącej osolonej wody i gotujemy przez 10 minut, następnie odcedzamy i odkładamy.

W tym czasie, gdy warzywa stygną kroimy niebieski ser na kawałki, a gruyere ścieramy na grubej tarce, mieszamy ze śmietaną.

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C. Zapiekankę przygotowujemy w pojedynczych naczyniach do zapiekania. Wkładamy pierwszą warstwę warzyw i posypujemy mieszanką przypraw, następnie kładziemy warstwę niebieskiego sera. Kolejno nakładamy warstwę warzyw i ser twardy, posypujemy reszta przypraw. Wkładamy zapiekanki do piekarnika i pieczemy około 30 minut. Zapiekankę podajemy na gorąco lub po prostu letnią. (PAP Life)

Makaron zapiekany z seremInteria Kulinaria
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas