Ziołowa pizza oliwkowa
Przepis na aromatyczną pizzę
Ciasto:
- 2 i pół szklanki mąki
- 2-3 dag drożdży
- 2 łyżki oleju
- cząber
- zioła prowansalskie
- curry
- oregano
- vegeta
Farsz:
- 3 cebule
- pół kg pieczarek
- 15 dag szynki
- kilka czarnych oliwek
- 25 dag sera żółtego
- pół czerwonej papryki
- olej
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ciasto: mąkę połącz ze szklanką przegotowanej, letniej wody i drożdżami. Dodaj po szczypcie przypraw, zagnieć, pod koniec wlewając olej. Ciasto obsyp mąką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Farsz: cebule pokrój w piórka, obsmaż na oleju. Dodaj pokrojone pieczarki, podduś. Przypraw. Ostudź. Plastry szynki obsmaż. Paprykę pokrój w paski, oliwki na pół.
Ciasto rozwałkuj, wyłóż dużą natłuszczoną formę. Równomiernie rozłóż wszystkie składniki. Piecz 20-25 minut w temp. 160°C. Pod koniec pieczenia posyp startym serem.