​Złocista zupa cytrynowa

Zupa cytrynowa to doskonałe danie na jesienne dni.

Zupa cytrynowa
Zupa cytrynowa123RF/PICSEL

Składniki na 6 porcji

3 cytryny, 1 litr wywaru drobiowego (może być instant), 0,5 litra śmietanki 30 proc. 1/2 szklanki ryżu, czubata łyżka mąki, do smaku: sól, pieprz i sparz wrzątkiem.

Przygotowanie

Wywar zagotuj (jeżeli przygotowujesz z kostki, postępuj według przepisu, tak aby otrzymać litr wrzącego wywaru). Opłucz ryż i dodaj do wywaru. Gotuj ok. 15 minut na małym ogniu. Energicznie wymieszaj śmietanę z mąką. Uważaj, aby nie było grudek. Pod koniec gotowania wywaru dodaj śmietanę zagęszczoną mąką i gotuj jeszcze 4-5 min. Zdejmij z ognia. 

Cytryny porządnie wyszoruj. Z jednej obierz skórkę i pokrój ją w cieniutkie paseczki. Drugą pokrój w cienkie plastry. Trzecią rozetnij na pół. Z obranej i rozciętej wyciśnij sok (usuń pestki). Do lekko przestudzonego wywaru dodaj sok i paski skórki. Wymieszaj. Ponownie doprowadź zupę do wrzenia i zdejmij z ognia. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z plasterkami cytryny.

Orientalna zupa z kurczakiemInteria Kulinaria
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas