Złociste różyczki z ziemniakami
Szukasz pomysłu na smakowite danie, w którym warzywa odgrywają główną rolę? Mamy coś dla ciebie! Złociste kalafiorowe różyczki zapiekane z ziemniakami, papryką i pomidorami - palce lizać.

Składniki
- 1 mały kalafior
- 6 ziemniaków
- 1 czerwona papryka
- 8 pomidorków koktajlowych
- świeży imbir (1 cm)
- 3 łyżki orzechów nerkowca
- 100 ml mleczka kokosowego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki curry
- szczypta mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy
- 5 gałązek kolendry
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
1. Zagotuj 1 litr osolonej wody. Kalafior podziel na różyczki, umyj je. Ziemniaki obierz, opłucz, poprzekrawaj na ćwiartki. Oba warzywa wrzuć do wrzącej wody. Gotuj 10 minut, odcedź. Paprykę umyj, oczyść z pestek i pokrój w kostkę. Pomidorki opłucz, poprzekrawaj na połówki. Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć paprykę, smaż 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj pomidorki, smaż jeszcze 2 minuty. 2. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o małych otworkach. Orzechy podpraż na suchej patelni. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z curry, cynamonem i sosem sojowym. Dopraw sporą szczyptą pieprzu (możesz też dodać kilka kropli soku z limonki). 3. Mleczko podgrzej z 5 łyżkami wody. Dodaj orzeszki, imbir i czosnek z przyprawami. Podgrzewaj 5 minut pod przykryciem. Zmiksuj. Do sosu włóż kalafior z ziemniakami. Duś 10 minut. 3 minuty przed końcem dołóż paprykę i pomidorki. Kolendrę (lub natkę pietruszki) opłucz, osusz. Zieleninę grubo posiekaj i posyp nią gotową potrawkę.